Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisu
Domowe jagodzianki nie mają sobie równych, bo to ty decydujesz, jak dużo jagód będzie w środku. Ja każdego roku korzystam z tego samego, sprawdzonego przepisu: bułeczki wychodzą miękkie i są pełne nadzienia.
Jak zrobić domowe jagodzianki?
Przepis na jagodzianki to przede wszystkim proste ciasto drożdżowe. Trzeba je dobrze wyrobić i tu warto poświęcić na to 10-15 minut. Ja tu zawsze korzystam z robota do wyrabiania ciasta: po dziesięciu minutach jest idealne.
Rada: Ja lubię używać drożdży świeżych, ale można użyć w zamian, na proporcje podane w przepisie – 7 g drożdży instant. Przy drożdżach instant pomija się robienie zaczynu, miesza się od razu wszystkie składniki.
Nadzienie to świeże jagody z cukrem. I tu od razu uwaga: jeśli lubisz bardziej żelowe nadzienie, możesz dodać do jagód łyżkę skrobi ziemniaczanej lub owocowego kisielu (proszku).
Trudność może sprawiać zawijanie jagód w ciasto. Jest jednak na to dobry patent: krążek ciasta włóż do małej miseczki lub filiżanki, we wgłębienie wsyp owoce, naciągnij ciasto i sklej brzegi. Bułeczki układaj potem sklejoną stroną do dołu.
Przepis: Jagodzianki
Przepis na domowe bułeczki z jagodami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml lekko ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 75 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 600 g jagód
- 6 łyżek cukru
dodatkowo:
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaUszykuj zaczyn: do mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Mąkę, sól, jajko i roztopione masło (przestudzone) wymieszaj z zaczynem. Wyrabiaj na gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Robienie kruszonkiMąkę zagnić z zimnym masłem i cukrem. Wstaw kruszonkę do lodówki.
- Robienie bułeczekRozgrzej piekarnik do 175 stopni, jagody umyj i osusz. Jagody wymieszaj z cukrem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-2 cm. Wycinaj krążki i nakładaj na nie jagody i dobrze zlep brzegi. Układaj na blasze zlepioną stroną do dołu. Odstaw jeszcze na 15-20 minut, aby wyrosły.
- Pieczenie jagodzianekJagodzianki posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posyp kruszonką i piecz ok. 25 minut.
Gotowe jagodzianki świetnie smakują podane do kawy kubka mleka albo kompotu z sezonowych owoców.
Domowe jagodzianki z lukrem
Jagodzianki same, z lukrem albo z kruszonką. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Ja lubię te z kruszonką, dlatego tak podaję w przepisie. Ale równie smaczne są drożdżówki z lukrem. Najprostszy lukier zrobisz, mieszając cukier puder z odrobiną soku z cytryny (mniej więcej łyżka soku na szklankę cukru).
W wersji najbardziej rozpustnej wersji można jagodzianki zrobić i z kruszonką, i z lukrem.