Słoiczki wypełnij słodkimi warstwami. Ten efektowny deser z lodówki robi się bardzo łatwo

Dodano:
Sernik na zimno w słoikach Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Sernik ze słoika to prosty patent na deser, który pokocha cała rodzina. Sięgasz do lodówki po słoiczek z pysznym wnętrzem i zajadasz!

Serniki na zimno królują latem: są delikatnie słodkie, orzeźwiające i mają przyjemną strukturę. Nasza propozycja to deser podany w nietypowej formie, czyli w słoiku. Słoiczki ze słodkimi warstwami można przechowywać w lodówce nawet kilka dni i sięgać po nie zawsze, kiedy masz ochotę na coś pysznego.

Jak zrobić sernik na zimno w słoikach?

Szykowanie sernika w słoikach nie różni się niczym, od przygotowania tradycyjnego sernika na zimno w tortownicy. Tu jedynie układasz warstwy w słoikach, a nie w formie. Dlatego możesz nasz przepis potraktować też jako inspirację do własnych eksperymentów i prób zrobienia sernika na zimno według innych przepisów, ale właśnie w słoiku.

Nasza propozycja to trzy pyszne warstwy: spód z biszkoptów i masła (może być również z pokruszonych na piasek herbatników), masa serowa z serka homogenizowanego i wierzch z galaretki z sezonowymi owocami. Na zdjęciu jest sernik na zimno z wiśniami, ale mogą to być również truskawki, maliny, jagody, borówki czy mieszanka sezonowych owoców.

Jeśli chcesz uzyskać biały kolor masy serowej, wykorzystaj, tak jak jest podane w przepisie, galaretkę krystaliczną. Jeśli chcesz uzyskać pastelowy sernik, np. różowy lub morelowy, dodaj do serka galaretkę czerwoną lub pomarańczową. Tu też można pobawić się warstwami i wlewać do słoiczków kolejno różne kolory masy serowej.

Przepis: Sernik na zimno w słoikach

Prosty deser z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
439 w każdej porcji

Składniki

na spód:

  • 200 g biszkoptów
  • 80 g roztopionego masła

na masę serową:

  • 800 g serka homogenizowanego
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 200 ml wody

na galaretkę:

  • 1 czerwona galaretka
  • 400 g owoców sezonowych
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduBiszkopty pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Nałóż na dno słoiczków i ugnieć i wstaw do lodówki.
  2. Robienie masy serowejRozpuść galaretki we wrzącej wodzie i wystudź. Zmiksuj galaretkę z serkiem i wlej masę do słoiczków do 2/3 wysokości. Wstaw do lodówki do stężenia.
  3. Szykowanie galaretkiGalaretki owocową rozpuść we wrzątku. Wystudź. Na zimnym serniku wyłóż owoce, zalej zimną galaretką i odstaw do stężenia.

Jak podawać sernik w słoiczkach?

Sernik w słoiczkach po prostu: wyciągasz z lodówki, odkręcasz i jesz! Jeśli podajesz go gościom, można serwować słoiczki już otwarte i wówczas ładnie wyglądają udekorowane dodatkowo listkami mięty czy melisy. Deser można też podać z kleksem bitej śmietany, waflową rurką czy małą bezą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...