Tę roladę mama robiła tylko na święta. Teraz piekę ją na weekend do kawy. Spróbuj tego deseru

Dodano:
Rolada czekoladowo-bananowa Źródło: Shutterstock / Julie208
Ta słodka rolada przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Uwielbiamy to ciasto za idealne połączenie smaków i konsystencji, które sprawiają, że znika w mgnieniu oka. Wypróbuj ten przepis na deser.

Rolada biszkoptowa to jeden z tradycyjnych wypieków kuchni polskiej. Puszyste ciasto, przełożone lekkim kremem oraz dodatki, m.in. owoce, sprawiają, że prosty, tani deser zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Rolada czekoladowo-bananowa z przepisu mojej mamy smakuje wybornie – połączenie kakaowego biszkoptu oraz kremu czekoladowego i bananów gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Co zrobić, żeby biszkopt nie pękał w czasie zwijania?

Podczas pieczenia ciasta biszkoptowego na roladę trzeba przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze i najważniejsze – składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przepis mojej mamy uwzględnia ubicie całych jaj z cukrem, a następnie dodanie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Żeby biszkopt nie wysychał i wyszedł bardziej elastyczny, dodaję dodatkowo 2 łyżki klarowanego masła (roztopionego i wystudzonego).

Drugą i równie ważną kwestią jest wyłożenie ciasta na dużą blachę (biszkopt na roladę powinien być cienki) oraz krótkie pieczenie – wystarczy 10-15 minut (w zależności od piekarnika), żeby ciasto nie było surowe. Taki biszkopt jest miękki i bardzo elastyczny (po naciśnięciu szybko odzyskuje kształt).

Biszkopt nie popęka podczas zwijania, jeżeli tuż po upieczeniu (powinien być gorący) wyjmiesz go z blaszki, zrolujesz, owiniesz w bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik i pozostawisz do całkowitego wystygnięcia. Wskazówka: jeśli biszkopt mocno wyrośnie, to możesz bardzo delikatnie rozwałkować gorące ciasto, a następnie zwinąć.

Jak zrobić roladę czekoladowo-bananową krok po kroku?

W czasie, gdy biszkopt stygnie, robię lekki krem o intensywnym smaku czekolady. Bazę kremu stanowi śmietanka 36%, którą ubijam na sztywno, a następnie dodaję roztopioną czekoladę deserową (opcjonalnie mleczną lub gorzką). Krem z przepisu mojej mamy zawierał dodatek żelatyny (1 łyżeczka), którą zastąpiłem serkiem mascarpone (ten składnik świetnie stabilizuje i zagęszcza bitą śmietanę). Wskazówka: ekspresową wersję kremu przygotujesz, łącząc serek mascarpone (400 g) z 4-5 łyżkami gotowego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego.

Schłodzony biszkopt przekładam kremem oraz całymi bananami (najlepiej, żeby były mocno dojrzałe), zwijam roladę i schładzam przez 2-3 godziny.

Przepis: Rolada czekoladowo-bananowa

Ten deser to genialne połączenie delikatnego biszkoptu, smaku czekolady, owoców i śmietanki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
312 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g roztopionej czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 2-3 średnie banany

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta biszkoptowegoMąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na lekką, puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej dodaj roztopione masło i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszaj rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką.
  2. PieczenieWyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i piecz 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy biszkopt od razu wyjmij z piekarnika, wyłóż na ściereczkę lub ręcznik papierowy, zdejmij papier do pieczenia i zwiń.
  3. Przygotowanie kremu czekoladowegoŚmietankę kremówkę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone oraz roztopioną czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą.
  4. WykonaniePosmaruj biszkopt kremem. Wzdłuż dłuższego brzegu ułóż obrane banany i zwiń roladę. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Roladę czekoladowo-bananową podaję schłodzoną. To pyszne ciasto pasuje do kawy i herbaty. Moje dzieci kochają ten deser ze szklanką mleka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...