Ta dubajska tarta bije na głowę sklepowe słodycze. Oszczędź fortunę i zachwyć wszystkich smakiem
Od różnorodności „dubajskich” produktów może rozboleć głowa – czekolady, czekoladki, batoniki, gotowe ciasta i ciasteczka oraz torty. Kosztują krocie, ale skład bardzo często pozostawia wiele do życzenia. Barwniki, aromaty, ogromna ilość cukru – można tak długo wymieniać, a i smak nie powala na kolana. Domowa dubajska tarta czekoladowa to deser, który nie tylko fenomenalnie wygląda i smakuje, ale także nie zawiera zbędnych dodatków, które najczęściej widać w składzie sklepowych słodyczy.
Jak zrobić dubajską tartę czekoladową?
Dubajska tarta czekoladowa nie wymaga wiele pracy i wysiłku oraz szczególnych umiejętności, choć prezentuje się bardzo elegancko. Spód przygotowuję z klasycznego ciasta kruchego z dodatkiem kakao (możesz również dodać do ciasta startą na tarce o małych oczkach czekoladę deserową).
Krem przygotowuję z wysokiej jakości pasty pistacjowej oraz niewielkiej ilości cukru pudru (pastę pistacjową możesz zastąpić kremem pistacjowym). Pod przepisem znajdziesz wskazówki, dzięki którym przygotujesz domową pastę pistacjową i krem pistacjowy. Do pasty pistacjowej dodaję drobno posiekane, podsmażone na maśle ciasto kataifi (możesz pominąć ten składnik i dodać uprażone na suchej patelni, drobno posiekane pistacje).
Przepis: Dubajska tarta czekoladowa
To deser o bogatym, wyrafinowanym smaku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 663 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 130 g zimnego masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Na nadzienie:
- 400 g pasty pistacjowej
- 150 g smażonego ciasta kataifi
- 3 łyżki cukru pudru
Na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 4 łyżki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- 4 łyżki mielonych pistacji
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaMąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. Dodaj żółtka, pokrojone w kostkę masło, szczyptę soli, cukier puder, kakao oraz 1 łyżkę zimnej wody. Szybko wyrób gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotowanie do pieczeniaWysmaruj formę do tarty (średnica 26 cm) masłem i wylep ciastem spód oraz brzegi blaszki, a następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Wskazówka: możesz przykryć ciasto papierem do pieczenia i dodać obciążenie.
- PieczeniePiecz spód tarty w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przygotowanie nadzieniaW misce umieść pastę pistacjową, cukier i ciasto kataifi. Delikatnie wymieszaj składniki.
- Wykonanie i chłodzenieWyłóż nadzienie na ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw tartę do lodówki.
- Przygotowanie polewy i dekorowanieCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę i mieszaj, aż składniki się połączą. Wyłóż polewę na lekko schłodzony krem i posyp mielonymi pistacjami. Udekorowaną tartę wstaw do lodówki na 1-2 godziny, żeby polewa stężała.
Dubajską tartę czekoladową podaję lekko schłodzoną.
Jak przygotować pastę pistacjową i krem pistacjowy?
Do przygotowania pasty pistacjowej oraz kremu pistacjowego potrzebujesz niesolonych, nieprażonych pistacji (najlepiej w łupinkach). Pistacje po obraniu wystarczy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić i zblendować. Tutaj przyda się mocny blender kielichowy z trybem pulsacyjnym. Jeżeli nie posiadasz urządzenia, które bez problemu zmieli twarde orzechy, to posiekaj drobno pistacje przed mieleniem i rób częste przerwy podczas miksowania.
Pasta pistacjowa jest gotowa, gdy ma jednolitą konsystencję. Możesz z niej przygotować krem pistacjowy, dodając roztopioną białą czekoladę. Im więcej czekolady dodasz, tym słodszy będzie krem.
Inne dodatki do pasty pistacjowej to np. pasta sezamowa, miód i syrop klonowy. Możesz również przygotować wytrawną pastę pistacjową, dodając np. czosnek, chili oraz oliwę z oliwek.