To ciasto smakuje jak marzenie! Lekki biszkopt z kremem, który przygotujesz ekspresowo
Proste, ale przepyszne ciasto z kremem waniliowym to doskonały wybór na wyjątkowe okazje. Świetnie sprawdzi się jako deser podczas różnych przyjęć okolicznościowych oraz innych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. Możesz przygotować je w kwadratowej lub prostokątnej formie oraz w tortownicy i podać zamiast tortu.
Walory ciasta z kremem waniliowym
Domowe ciasto z kremem waniliowym to deser, przy którym wypieki z cukierni mogą się schować. Ten wypiek nie wymaga efektownych dekoracji, bo jego największym atutem jest smak. Wśród wielu wypieków, które serwowano na komunii mojego chrześniaka, to jedno ciasto wyróżniało się niezwykłą lekkością, subtelnym smakiem i elegancką prostotą. Goście zachwycali się jego delikatnością, a ja wiedziałem, że muszę zdobyć przepis. Udało się, bo wypiek przygotowała moja ciocia, która przez długie lata piekła ciasta na wesela.
Jak zrobić ciasto z kremem waniliowym?
W poniższym przepisie kluczowy jest wybór składników najwyższej jakości – świeże jajka, które są podstawą puszystego biszkoptu, dobry gatunkowo serek mascarpone i śmietanka kremówka o wysokiej zawartości tłuszczu, które zapewnią kremowi odpowiednią konsystencję. Sposób przygotowania nie jest trudny, ale wymaga precyzji podczas ubijania jajek i dodawania mąki. Tutaj nie ma miejsca na pośpiech oraz niedociągnięcia, bo biszkopt opadnie po upieczeniu. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Krem to tylko 4 składniki. Śmietanka kremówka 36% i serek mascarpone powinny być prosto z lodówki. Ilość cukru pudru i ekstraktu waniliowego możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Smak kremu możesz zmienić, dodając m.in. roztopioną, ostudzoną czekoladę, kawę lub zmiksowane owoce np. truskawki.
Przepis: Ciasto z kremem waniliowym
To lekki i puszysty deser o orzeźwiającej nucie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 8 dużych jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
Na krem:
- 450 g śmietanki kremówki 36%
- 450 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na poncz:
- 100 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Jajka wybij do dużej miski i ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zakończ ubijanie, gdy będą widoczne w masie pęcherzyki powietrza. Stopniowo dodawaj do jajek mąkę pszenną i wmieszaj ją łopatką lub rózgą kuchenną.
- Przygotowanie do pieczeniaWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy kwadratowej lub tortownicy o średnicy 26-28 cm.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto przez 40 minut lub do suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostaw na 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
- Przygotowanie kremuUmieść w wysokim naczyniu serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy składniki się połączą, wlej śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2-3 minuty.
- WykonanieOdkrój brzegi wystudzonego ciasta i pokrusz. Przekrój biszkopt na 3 blaty i każdy z nich nasącz wodą z sokiem z cytryny. Odłóż 6 łyżek kremu, a resztą przełóż biszkoptowe blaty. Pozostały krem rozsmaruj po bokach oraz na wierzchu ciasta i posyp okruszkami.
Gotowe ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki.