Ta kawa orzeźwia i pobudza trawienie. Dorzucam do niej tylko parę listków
Uwielbiam smak i aromat kawy. A ponieważ piję ją codziennie, to chcę czerpać z niej jak najwięcej korzyści. Ostatnio dzięki prostemu dodatkowi poranny napar nie tylko mnie pobudził, ale też doskonale orzeźwił i sprawił, że poczułam się lekko. Warto więc wprowadzać takie małe zmiany.
Dlaczego warto dodać miętę do kawy?
Składnikiem, który dodałam do mojej kawy była mięta. Lubię jej orzeźwiający, intensywny smak zwłaszcza w ciepłe dni. Mięta sprawia, że czujemy w jamie ustnej przyjemny chłód. Jednak zawarte w tym ziółku olejki eteryczne doskonale też wpływają na nasz przewód pokarmowy. Pobudzają pracę żołądka i jelit, przyspieszają przemianę materii i zapobiegają wzdęciom. Dzięki temu prostemu dodatkowi można poczuć się naprawdę lekko.
Jak zrobić kawę z miętą?
Kawę z miętą można zrobić na kilka sposobów. Najprostszy to dorzucenie listków mięty do naparu kawy. Gdy mięta uwolni aromat, należy ją wyłowić z napoju. Jeśli zaś pijecie kawę z mlekiem, listki mięty dorzućcie do mleka przed jego podgrzaniem. Zawarty w mleku tłuszcz sprawi, że smak i aromat mięty będą jeszcze lepiej wyczuwalne.
Przepis: Kawa z miętą
Orzeźwiająca kawa z dodatkiem mięty
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 5
Składniki
- 1 filiżanka espresso
- gałązka lub kilka listków świeżej mięty
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naparuMiętę opłucz, włóż na dno filiżanki. Zalej ją gorącym naparem kawy. Odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie wyłów miętę z napoju.
- Dosmaczanie kawyAromat kawy możesz podkreślić, dodając do niej szczyptę cynamonu. Napój w razie potrzeby dosłodź do smaku.
Te dodatki do kawy też poprawią przemianę materii
Jeśli nie przepadacie za miętą, przemianę materii możecie też podkręcić przy pomocy innych dodatków do kawy. Do wyboru macie m.in.:
- cynamon, który reguluje też poziom cukru we krwi;
- imbir – pobudza również krążenie;
- kardamon – dodatkowo działa detoksykująco;
- goździki mają także właściwości przeciwzapalne.
Przyprawy te warto wsypać do filiżanki i zalać je gorącym naparem kawy. Napój najlepiej pić po 2-3 minutach, gdy kawa nabierze aromatu.