Nie zgadniesz, co dodaję do jogurtowego ciasta z rabarbarem. Ten składnik robi różnicę

Dodano:
Ciasto z ricottą i rabarbarem Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Moje ciasto jogurtowe z rabarbarem łączy różne smaki i konsystencje składników. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy oraz słodka przekąska w ciągu dnia.

Gdy tylko pojawia się pierwszy rabarbar, wiem, że nadszedł czas na lekkie, orzeźwiające wypieki. Ciasto z rabarbarem to klasyka kuchni polskiej, ale co powiecie na wersję wzbogaconą o delikatny, kremowy ser ricotta? To ciasto zaskakuje smakiem – kwasowość rabarbaru doskonale przełamuje słodycz ciasta, a ricotta dodaje mu aksamitnej gładkości.

Jak zrobić ciasto z ricottą i rabarbarem?

Ciasto z ricottą i rabarbarem to doskonała alternatywa dla ciężkich wypieków m.in. klasycznego sernika. Jego sekret tkwi w harmonijnym połączeniu wilgotnego, ale puszystego ciasta z dodatkiem jogurtu z kremowym nadzieniem z ricotty i aromatycznym rabarbarem. Ricotta jest znana ze swojej delikatnej struktury i neutralnego smaku, dzięki czemu idealnie wchłania słodycz i aromat wanilii, tworząc warstwę, która przypomina lekki sernik, ale jest znacznie mniej zwarta. Rabarbar sprawia, że deser nie jest mdły w smaku i świetnie orzeźwia w ciepłe dni.

Samo przygotowanie ciasta opiera się na prostych krokach i tanich składnikach. Kluczowe jest miksowanie składników ciasta tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – nadmierne miksowanie może sprawić, że wyjdzie zakalec. Nadzienie z ricotty wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą kuchenną – powinno być gładkie, ale nie napowietrzone jak bita śmietana. Rabarbar kroję na małe kawałki i mieszam z brązowym cukrem (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić cynamonem). Wyłożone na ciasto nadzienie mocno się zapada, ale nie musisz się martwić – jeżeli ciasto nie było zbyt długo miksowane, to wyjdzie idealne.

Przepis: Ciasto z ricottą i rabarbarem

Pyszne ciasto sezonowe

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
448 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie serowe:

  • 300 g serka ricotta
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przygotowanie nadzienia i rabarbaruSer ricotta wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym. Rabarbar obierz z twardych włókien, pokrój na małe kawałki i wymieszaj z brązowym cukrem.
  3. WykonaniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzch wyłóż ser oraz rabarbar.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 50 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto jogurtowe z nadzieniem z ricotty i rabarbarem podaję, gdy całkiem wystygnie.

Wskazówka: do serowego nadzienia możesz dodać skórkę z cytryny, limonki lub pomarańczy, a rabarbar zastąpić innymi owocami (pokrojonymi na małe kawałki lub w całości), np. śliwkami, truskawkami, malinami, borówkami, porzeczkami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...