Nie dodaję cukru, tylko ścieram prosty składnik. Ta kawa bez kalorii to moje odkrycie

Dodano:
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / Narong Khueankaew
Wiele osób do kawy dodaje cukier i mleko. Napój zyskuje na smaku, jednak robi się niezwykle kaloryczny. Ja też tak robiłam, dopóki nie wpadłam na pomysł, czym zastąpić oba te składniki. Teraz moja kawa jest smaczna, ale wciąż ma zero kalorii.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Często po niego sięgamy, bo potrafi pobudzić, jak mało co. Gdy jednak dodamy do niego mleko i cukier, moc kawy nieco spada, za to podnosi się smak i kaloryczność napoju. Gdy pijemy kawę kilka razy dziennie, te kalorie mogą wpływać na naszą sylwetkę. Warto więc nieco zmienić przyzwyczajenia.

Co dodać do kawy, by była mniej gorzka?

Kawa jest naturalnie gorzka. Dlatego wiele osób próbuje odmienić jej smak różnymi dodatkami. Większość zazwyczaj sięga po cukier, niektórzy też po śmietankę lub mleko. Jednak dobrym sposobem na obniżenie goryczki kawy jest także dodanie do niej szczypty soli, wanilii czy cynamonu. Smak tego naparu złagodzi również odrobina oleju kokosowego lub napoju roślinnego.

Jak zrobić smaczną kawę bez dodatku cukru?

Moim sposobem na złagodzenie smaku kawy jest prosty, aromatyczny składnik. To odrobina skórki startej z pomarańczy. Za jej sprawą kawa zmienia swój smak, robi się aromatyczna i nie czuć jej goryczki. Dużą zaletą tego dodatku jest też fakt, że nie jest on kaloryczny. Pod tym względem przewyższa więc gotowe syropy, które również potrafią dodać aromatu, jednak w pakiecie z dużą dawką cukru.

A jak przygotować skórkę pomarańczową do tarcia? Najlepiej sięgnąć po pomarańczę ekologiczną, która nie zawiera chemicznych dodatków. Jeśli jednak nie macie wiedzy czy pewności, co do pochodzenia pomarańczy, najlepiej najpierw dokładnie ją wyszorujcie szczoteczką, a potem sparzcie wrzątkiem. Ten zabieg nie tylko oczyści skórkę, ale też wydobędzie z niej moc aromatu.

Co warto dodać do kawy aromatyzowanej pomarańczą?

Jeśli chcecie, by wasza kawa pomarańczowa miała jeszcze bogatszy aromat, możecie do niej dodać też trochę kardamonu, goździków lub cynamonu. Przyprawy te mogą być zmielone lub można je dodać w całości do naparu i usunąć przed podaniem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...