To ciasto 2 w 1 podbija każdy stół. Czekoladowo-sernikowy hit przygotujesz w 30 minut
Ciasto czekoladowo-sernikowe to jedno z tradycyjnych ciast kuchni polskiej, które od kilku pokoleń cieszy się ogromną popularnością. Połączenie półkruchego ciasta z dodatkiem kakao, którego smak wzbogacam startą na tarce gorzką czekoladą oraz lekkiej, puszystej i umiarkowanie słodkiej masy serowej przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Jak przygotować ciasto czekoladowo-sernikowe?
Ciasto czekoladowo-sernikowe nie wymaga wiele pracy i zawsze się udaje. Przygotowuję je na spodzie z klasycznego ciasta półkruchego na bazie mąki, zimnego masła i żółtek. Z ciasta robię spód oraz wierzchnią warstwę, którą wykładam na serowe nadzienie. Zagniatanie ciasta trwa zaledwie kilka minut, jednak przed wyłożeniem do formy trzeba je schłodzić – ciasto schładzam w lodówce przez 45 minut lub w zamrażalniku przez 20 minut.
Masa serowa również jest prosta w przygotowaniu. Trzeba jednak pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową i nie można zbyt długo ich miksować, żeby zbytnio nie napowietrzyć nadzienia. Smak masy serowej możesz wzbogacić, dodając skórkę otartą z pomarańczy lub czekoladowe wiórki.
Przepis: Ciasto czekoladowo-sernikowe
Ten pyszny deser idealnie pasuje do weekendowej kawy lub herbaty.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 800 g twarogu sernikowego w wiaderku
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 g roztopionego masła
- sok i skórka otarta z małej cytryny
- 2 łyżki proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną tortową przesiej do miski lub na stolnicę razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz startą na tarce gorzką czekoladę i wymieszaj. Do suchych składników dodaj żółtka oraz zimne masło (pokrojone w kostkę lub starte na tarce). Szybko wyrób jednolite ciasto, a następnie odkrój 1/3, uformuj dwie kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy zmiksuj na niskich obrotach. Dodaj roztrzepane jajka, wystudzone masło, sok i skórkę z cytryny, cukier, proszek budyniowy oraz ekstrakt waniliowy. Krótko mieszaj lub miksuj składniki – jedynie do momentu, aż powstanie jednolita masa.
- WykonanieWyłóż formę o wymiarach 25 x 35 cm papierem do pieczenia. Większą kulę ciasta pokrój na plastry i wylep dno blaszki oraz boki do 1/3 wysokości (możesz też rozwałkować ciasto i przełożyć do formy). Ponakłuwaj ciasto widelcem i wyłóż masę serową. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na ser.
- PieczeniePiecz ciasto czekoladowo-sernikowe w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 60 minut. Gotowe wyjmij z piekarnika i wystudź.
Inne wersje ciasta czekoladowo-sernikowego
Jeżeli lubisz lżejsze wypieki, to możesz zastąpić ciasto półkruche np.:
- ciastem łyżką mieszanym na bazie mąki pszennej, jajek, roztopionego masła/oleju, jogurtu naturalnego, cukru, kakao, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej;
- ciastem na tradycyjnego murzynka.
- ciastem czekoladowym na babkę lub muffinki.
Gotowe ciasto czekoladowe wystarczy wlać do formy i na jego wierzchu ułożyć za pomocą łyżki porcje sera. Takie ciasto czekoladowo-sernikowe wychodzi bardzo puszyste i wilgotne.
Zamiast ciasta półkruchego możesz też przygotować czekoladowe ciasto kruche oraz czekoladowe ciasto drożdżowe, które nie jest bardzo popularnym wypiekiem, a szkoda, bo zachwyca smakiem. Przygotujesz je, dodając do ciasta na klasyczną drożdżówkę np. z kruszonką i owocami 3 łyżki kakao i 200 g bardzo drobno posiekanej lub startej na tarce gorzkiej/mlecznej czekolady. Kakao i czekoladę mieszam z suchymi składnikami przed dodaniem rozczynu, a masę serową wykładam łyżką na wierzch przełożonego do formy ciasta i posypuję kruszonką z dodatkiem 1 łyżki kakao.