Wygląda, jak chwast, a ja zbieram i używam w kuchni. Ma wyjątkowy smak i pasuje do wielu potraw

Dodano:
Jasnota purpurowa Źródło: Shutterstock / Martina Unbehauen
Niektóre zioła dobrze znamy i używamy ich w kuchni. Inne wciąż pozostają niedocenione. Z pewnością należy do nich ta roślina o fioletowych kwiatuszkach. Wyróżnia się orzechowym smakiem i licznymi właściwościami leczniczymi.

Jasnota purpurowa (Lamium purpureum L.), bo o niej mowa, to roślina, którą o tej porze roku można spotkać niemal wszędzie. Rośnie na łąkach, polach, w przydomowych ogródkach. Niektórzy mylą ją z pokrzywą, ale jednak znacznie się różnią. Jasnota ma rozgałęziającą się u nasady łodygę i 10-40 cm wysokości. Jej liście są sercowate, obrośnięte małymi włoskami, tworzą kilka rzędów. Między nimi wyrastają purpurowe kwiaty o kształcie przyłbicy. Roślina ta kwitnie od marca do października. Jest miododajna, charakteryzuje się słodkawym, orzechowym zapachem i ma właściwości lecznicze.

Jak działa jasnota purpurowa?

Jasnota purpurowa zawiera wiele substancji aktywnych. Dzięki nim wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zioło to działa też przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jasnota działa uspokajająco i jest wskazana w zaburzeniach związanych z cyklem menstruacyjnym. Obniża również ciśnienie krwi i łagodzi bóle głowy.

Do czego dodać jasnotę purpurową?

Jasnota purpurowa odznacza się lekko ziołowym, orzechowym smakiem. Jej kwiaty są przyjemnie słodkie, a młode liście miękkie i łagodne w smaku. Ziele to można jeść świeże, gotowane i smażone. Popularnie dodaje się je do zup i sałatek, ale warto też wykorzystać do past, kanapek, smoothie, jajecznicy, zapiekanki. Młode pędy można marynować lub suszyć. Liście i kwiaty warto suszyć, by później wykorzystać je do przygotowywania leczniczych naparów.

Należy pamiętać, że rośliny przeznaczone do spożycia należy zbierać w czystych, niezanieczyszczonych miejscach. Najlepiej położonych z dala od ruchliwych dróg, dużych miast i ośrodków przemysłowych. Majówka to idealny czas na zbieranie darów natury.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...