Ten napar poprawia trawienie i działa oczyszczająco. Teraz możesz go mieć za darmo
Wybierając się na wiosenny spacer, warto mieć szeroko otwarte oczy. Można bowiem z niego przynieść rośliny, które da się smacznie i zdrowo wykorzystać. Dziś proponuję wam zwrócić uwagę na mniszka lekarskiego, popularnie zwanego mleczem. Nietrudno go spotkać, ale warto mieć świadomość, że jego nazwa nie jest przypadkowa. Ten chwast rzeczywiście ma moc.
Jakie właściwości ma mniszek lekarski?
Mniszek lekarski to chwast wykazujący właściwości lecznicze. Ponieważ działa lekko moczopędnie, wspiera oczyszczanie organizmu. Pomaga też w regeneracji wątroby, a także wspomaga trawienie. Ziele to wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i wzmacniające. Najsilniejsze działanie wykazuje napar przygotowany na korzeniach mniszka lekarskiego, nieco łagodniej działa herbatka z liści lub kwiatów.
Jak zrobić napar na kwiatach mniszka lekarskiego?
By przygotować napar na kwiatach mniszka lekarskiego, należy zebrać jego kwiaty w czystym miejscu, z dala od ruchliwych dróg. Kwiaty należy oczyścić, opłukać i pozbawić łodyżek. Łyżkę świeżych (lub suszonych) kwiatów należy wsypać do kubka i zalać szklanką gorącej, nie wrzącej wody (temperatura ok. 90 stopni Celsjusza). Naczynie należy przykryć i odstawić na 10-15 minut, by ziółko się zaparzyło. Po tym czasie herbatkę należy przecedzić i pić.
Jak pić napar z mniszka lekarskiego?
Napar na kwiatach mniszka lekarskiego ma delikatny, lekko miodowy smak. Najlepiej pić go rano lub w ciągu dnia, nie więcej niż kubek dziennie. Taką kurację można prowadzić przez kilka tygodni.
Uwaga! Herbatka z mniszka może wywołać reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych. Kamica żółciowa, schorzenia wątroby, a także zażywanie leków moczopędnych, przeciwcukrzycowych lub rozrzedzających krew może stanowić przeciwwskazanie do mniszkowej kuracji. Jej rozpoczęcie należy więc skonsultować z lekarzem.