To ciasto z gruszkami robię zamiast szarlotki. Ma więcej smaku i zjesz je na diecie
Ciasto gruszkowe z orzechami jest lżejsze niż klasyczna szarlotka, a smakowo – moim zdaniem – bije ją na głowę. W przepisie nie znajdziesz białego cukru ani masła, za to są płatki owsiane, miód i zdrowe tłuszcze. Ciasto nadaje się idealnie na rodzinne popołudnie, spotkanie z przyjaciółmi, albo po prostu – do kawy.
Jakie gruszki nadają się do pieczenia?
Do pieczenia najlepiej nadają się twarde gruszki o umiarkowanie słodkim miąższu (dodanie do ciasta z miodem/cukrem bardzo słodkich owoców sprawia, że deser jest mdły). Najlepsze do pieczenia są gruszki odmiany np. Konferencja, Boska i Klapsa, ale dobrze sprawdzą się również gruszki odmiany Lucasówka i Anjou. Wskazówka: do ciasta możesz użyć nie tylko świeżych owoców, ale także gruszek z kompotu, które trzeba wcześniej odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jak zrobić ciasto gruszkowe z orzechami?
Ciasto gruszkowe z orzechami robi się prosto i szybko. Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową, bo inaczej zrobi się zakalec. Do ciasta możesz dodać nie tylko orzechy laskowe, ale także orzechy włoskie, makadamia i nerkowca, a płatki owsiane zastąpić mąką pszenną. Orzechy przed mieleniem i siekaniem polecam uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, co sprawi, że zyskają bardziej wyrazisty smak i aromat.
Samo przygotowanie ciasta do pieczenia zajmuje zaledwie krótką chwilę. Wystarczy ubić jajka i połączyć je z miodem oraz olejem (opcjonalnie roztopionym i wystudzonym masłem), a następnie delikatnie wmieszać suche składniki szpatułką.
Wskazówka: jeżeli nie przepadasz za smakiem przypraw korzennych, to możesz zrezygnować z ich dodawania. W tym przypadku polecam dodać do ciasta ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią.
Przepis: Ciasto gruszkowe z orzechami
Pyszny deser na różne okazje.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 324
Składniki
- 1/2 szklanki zmielonych na pył orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- 5 średnich jajek
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki mielonego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- sól
Dodatkowo:
- 3 średnie gruszki
- 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj ze zmielonymi orzechami, zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, imbirem, goździkami i szczyptą soli. Jajka wbij do miski i ubij na jasną, puszystą masę. Gruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki np. w kostkę, ósemki lub plastry.
- Łączenie składników ciastaDo masy jajecznej stopniowo dodawaj miód i miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką olej, a następnie dodaj suche składniki i wmieszaj je szpatułką. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- Dodanie gruszek i siekanych orzechówNa wierzchu ułóż kawałki gruszek i delikatnie wciśnij je w ciasto oraz posyp wierzch siekanymi orzechami.
- PieczeniePiecz placek z gruszkami w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Gotowe ciasto pozostaw na 20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudź na kratce. Wypiek nie wymaga dekorowania, ale możesz posypać go cukrem pudrem lub oprószyć naturalnym kakao, którego smak doskonale współgra ze smakiem orzechów i gruszek.