To moje wielkanocne odkrycie. Te kruche ciastka robią furorę na świątecznym stole
Przepis na gniazdka wielkanocne jest bardzo prosty i szybki. Ciastka przygotowuję z kruchego ciasta o smaku kakaowym (możesz pominąć dodanie kakao), któremu nadaję nietypowy kształt, korzystając z maszynki do mielenia z sitkiem o dużych oczkach.
Jak zrobi kruche gniazdka wielkanocne?
Efektowne ciastka robię z klasycznego kruchego ciasta na bazie mąki pszennej, masła, jajka i cukru, którego smak wzbogacam ekstraktem waniliowym. Do ciasta nie dodaję proszku do pieczenia, bo akurat w tym przypadku nie jest konieczny.
Z prostych składników szybko wyrabiam ciasto, a następnie formuję z niego kilka niewielkich kulek, które owijam folią i wstawiam na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzone ciasto przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach, a następnie formuję gniazdka, które układam na blasze i od razu wstawiam do piekarnika. Wskazówka: do formowania gniazdek możesz również użyć rękawa cukierniczego z niezbyt szeroką końcówką. W tym przypadku ciasto nie musi być chłodzone w zamrażalniku.
Przepis: Kruche gniazdka wielkanocne
Genialne ciastka na świąteczny stół.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej uniwersalnej
- 150 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki kakao
Do dekoracji:
- słoik kremu czekoladowo-orzechowego
- kolorowe lentylki czekoladowe
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę umieść w misce i wymieszaj z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz kakao. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel ciasto na małe porcje i schłodź w zamrażalniku.
- WykonaniePrzepuszczaj przez maszynkę mocno schłodzone ciasto małymi partiami i od razu formuj z niego małe gniazdka oraz układaj ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
- PieczeniePiecz kruche gniazdka w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek).
- DekorowanieWystudzone gniazdka napełnij kremem czekoladowo-orzechowym i udekoruj kolorowymi lentylkami.
Gotowe ciastka ozdabiam aromatycznym, słodkim kremem i kolorowymi dodatkami.
Inne propozycje kremu i dodatków do kruchych gniazdek wielkanocnych
Pyszne gniazdka z kruchego ciasta możesz również wypełnić np.:
- marcepanem i prażonymi migdałami,
- kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz cukrowymi jajkami,
- masłem orzechowym i prażonymi orzechami arachidowymi lub orzechami w cukrowej otoczce,
- kremem o smaku białej czekolady i migdałami w cukrowej otoczce,
- roztopioną czekoladą białą, gorzką i mleczną oraz czekoladowymi jajkami z ulubionym nadzieniem,
- kajmakiem i prażonymi orzechami laskowymi.
- kremem pistacjowym lub pastą pistacjową i prażonymi pistacjami.
Do napełnienia gniazdek możesz też wykorzystać klasyczny krem z masła i budyniu, budyń czekoladowy lub waniliowy bez dodatków oraz kremy do tortów na bazie masła i cukru.