Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą
Moja rodzina uwielbia puszysty biszkopt ze słodkim kremem i grubą warstwą przełamującej słodycz wypieku polewy z czekolady deserowej. Często robiąc ten deser, dekoruję go świeżymi owocami. Wygląda wtedy jak tort z najlepszej cukierni. Po przepis sięgam nie tylko w weekendy i na rodzinne uroczystości, ale także na Wielkanoc. W tym roku też go zrobię.
Jak upiec wysoki biszkopt miodowy?
Miodowy biszkopt piekę ze sprawdzonego przepisu mojej babci. Sekret wyjątkowej puszystości ciasta tkwi w długim ubijaniu jajek z cukrem. Dopiero gdy masa będzie bardzo puszysta i niemal biała, można dodać miód, a następnie przesianą przez drobne sitko mąkę pszenną (najlepsza jest mąka tortowa). Po dodaniu mąki nie miksuję masy, ale jedynie krótko mieszam silikonową szpatułką.
Składniki na ciasto biszkoptowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wyjmuję z lodówki na 2-3 godziny przed pieczeniem. Jeżeli mam niewiele czasu, to wybijam je do miski i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Wskazówka: tortownica powinna mieć wysoki rant, bo ciasto mocno wyrasta w czasie pieczenia i może „uciec” z formy. Jeżeli nie masz tortownicy z wysokim rantem, to polecam podzielić ciasto na 2 lub 3 części i osobno upiec miodowe blaty.
Jak zrobić ciasto miodowe z kremem i czekoladą?
Przygotowanie biszkoptowego miodownika z kremem budyniowym nie jest trudne. Na początku robię budyń z gotowego proszku, ale możesz też przygotować domowy budyń waniliowy. Studzę budyń w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie i zgęstnieje. Jeżeli będzie letni lub schłodzisz go w lodówce, to masa się zwarzy. Masło również powinno mieć temperaturę pokojową. Porada: do gorącego budyniu waniliowego możesz dodać kilka łyżek zmielonych migdałów oraz orzechów włoskich, a także rum (jeśli deseru nie będą spożywać dzieci).
Z poniższych proporcji składników upieczesz ciasto w tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Przepis: Ciasto miodowe z kremem i czekoladą
To jedna z wielu wersji klasycznego miodownika. Smakuje wyśmienicie i prezentuje się efektownie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 7 średnich jajek
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 200 g miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
- 750 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła
Na polewę:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie budyniuDoprowadź do wrzenia 500 ml mleka oraz dodaj cukier i miód. W pozostałym mleku rozprowadź budyniowy proszek, a następnie wlej zawartość naczynia do wrzącego mleka i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykryj folią spożywczą (folię dociśnij do powierzchni masy) i wystudź w temperaturze pokojowej.
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. W dużej misce ubij jajka z cukrem. Gdy powstanie bardzo puszysta i jasna masa, dodawaj miód, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, wsyp mąkę i wmieszaj ją za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką.
- PieczeniePiecz ciasto miodowe przez 40 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasto pozostaw na 30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudź i przekrój na 2-3 blaty.
- Przygotowanie kremuMiękkie masło ubij na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj budyń i miksuj, aż powstanie delikatny, puszysty krem.
- WykonanieOdłóż 2 łyżki kremu budyniowego. Resztą przełóż miodowy biszkopt. Odłożony krem rozsmaruj na brzegach i wierzchu ciasta.
- DekorowaniePołamaną na małe kawałki czekoladę dodaj do zagotowanej śmietanki kremówki. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wskazówka: smak polewy możesz wzbogacić odrobiną miodu. Przestudzoną polewę wyłóż na wierzch ciasta. Przykryj deser kloszem lub odwróconą do góry dnem miską i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto miodowe z kremem i czekoladą podaję schłodzone. Przed podaniem dekoruję wierzch deseru świeżymi owocami np. pomarańczami, kiwi i winogronami.