Ciasteczka waniliowe Ani Starmach rozpływają się w ustach! Ten przepis to mistrzostwo świata
Ania Starmach zyskała ogromną popularność przede wszystkim jako jurorka w programach MasterChef i MasterChef Junior. Jest autorką książek kulinarnych i chętnie dzieli się swoimi przepisami na ulubione potrawy w mediach społecznościowych. Bardzo często są to proste desery, które zachwycają smakiem. Dokładnie tak, jak ciasteczka waniliowe, które ostatnio pokazała na swoim Instagramie.
Jak zrobić ciasteczka waniliowe z przepisu Ani Starmach?
Przepis Ani Starmach to przepis na proste, kruche ciasteczka o waniliowym smaku. Ich przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy zagnieść składniki na plastyczne ciasto, ale kluczowe jest, aby je schłodzić. Dzięki temu ciastka zachowają swój kształt i będą przyjemnie kruche. Z ciastek można wycinać dowolne kształty. Nie trzeba jednak mieć żadnych foremek: można ciasto pociąć na kwadraty lub prostokąty, albo wyciąć przy pomocy kieliszka czy szklanki zwykłe koła.
Przepis: Ciasteczka waniliowe
Przepis na ciastka od Ani Starmach.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 149 w każdej porcji
Składniki
- 330 g mąki
- 160 g masła
- 15 g cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWszystkie składniki zagnieć. Schłodź ciasto w lodówce (ok. 40 minut).
- Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka piecz 12 minut w 180 stopniach.
Pomysł Ani Starmach na waniliowe ciasteczka
Ania Starmach podała swoje ciastka posypane cukrem pudrem. Jak powiedziała, są idealne do kawy, ale... bez napoju też dobre!
Dała też swoim fanom ważną radę. Jak podkreśliła, ciasteczka waniliowe są najlepsze zaraz po upieczeniu, są wtedy idealnie kruchutkie. Potem twardnieją, dlatego jeśli chcesz je przechowywać dłużej, należy je włożyć do zamykanego, szczelnego pojemnika.
Takie ciasteczka można też łatwo dekorować. Można je ozdabiać kolorowymi lukrami, polewami czekoladowymi czy kolorowymi posypkami. To zadanie oczywiście najlepiej powierzyć najmłodszym domownikom. Takie ciasteczka idealnie sprawdzą się, jako słodka przekąska na święta wielkanocne. Wówczas można je upiec w kształtach nawiązujących do świąt: jajkach, kurczakach czy innych wiosennych motywach.