Z ciasta na pierogi wytnij koła i połóż na patelni. Genialny patent na pyszną przekąskę

Dodano:
Ciasto na pierogi Źródło: Shutterstock / Geo-grafika
Zrobiłeś pierogi, cały farsz wykorzystany, a ciasto zostało? Jest na to pyszny i prosty patent. Podpowiadamy, co można zrobić z ciasta na pierogi.

Nie zawsze uda się idealnie wyliczyć ilość ciasta i farszu na pierogi. Jeśli zwykle zostaje ci kawałek ciasta i masz pomysłu, co z nim zrobić, podpowiadamy smaczny i prosty patent. To pyszne placki z patelni: idealne jako przekąska.

Jak zrobić placki z ciasta na pierogi?

Jeśli zostało ci samo ciasto, rozwałkuj je i wytnij z niego krążki szklanką lub foremką. Rozgrzej patelnię i na gorącą kładź niczym placuszki. Smaż z obu stron (można bez tłuszczu lub z niewielką jego ilością), aż się delikatnie zrumienią. Najlepsze są jedzone od razu, jeszcze ciepłe. Można je podawać z zimnymi sosami, ale też można gorące, jeszcze na patelni posypać tartym serem. Można je zajadać same lub z dodatkami, niczym małe kanapki na ciepło (np. z szynką, serem i keczupem).

Co można zrobić z ciasta na pierogi?

Placki z ciasta na pierogi to nie jest jedyna opcja. Takie ciasto można też cieniutko rozwałkowane i pokrojone w paski bądź krążki smażyć na głębszym tłuszczu. Otrzymasz wtedy coś w rodzaju chrupiącej przekąski, którą w zależności od chęci, można podać na słodko lub na słono. W wersji na słono posyp przekąskę sola i papryką, a w wersji na słodko np. cukrem pudrem z cynamonem.

Czy można mrozić ciasto na pierogi?

Warto też pamiętać, że nadmiar ciasta na pierogi można zamrozić. Wówczas należy zawinąć je w folię spożywczą, włożyć je do woreczka na mrożonki lub pojemnika. Takie ciasto zachowa swoje walory przez ok. trzy miesiące (koniecznie zapisz na opakowaniu datę mrożenia). Jeśli planujesz robienie pierogów, najlepiej wyjąć je dzień wcześniej z zamrażarki i rozmrozić w lodówce.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...