To najlepsze ciasto czekoladowe na weekend. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis
Mocno czekoladowe, z lekko płynnym, aksamitnym wnętrzem. To po prostu ciasto czekoladowe idealne. Może nie wygląda jak piękne torty czy inne ciasta, ale smak wynagradza wszystko. Ja najczęściej przygotowuję to ciasto na weekend, robię je też nierzadko dla gości. I nie mam wątpliwości: każdy, kto lubi czekoladę, zakocha się w tym deserze.
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
Aby zrobić to ciasto, potrzebna jest odrobina cierpliwości i delikatności. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ubicie jaj z cukrem (osobno białek i osobno żółtek), a potem delikatne wymieszane wszystkich składników. Przy ubijaniu białek nie przyspieszaj niczego i dodawaj cukier partiami, dokładnie tak, jakbyś robił bezę.
Ciasto piecze się krótko, ponieważ cały jego sekret to lekko płynne wnętrze. Dlatego po upieczeniu potrzebna jest cierpliwość: jeśli rozkroisz ciasto od razu, rozpłynie się. Idealna kolejność to ostudzenie ciasta, a potem włożenie go do lodówki na kilka godzin. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, ale ja przyznaję od razu, jeśli nie szykuję ciasta dla gości, to rzadko wytrzymuję.
Rada: ciast czekoladowe możesz też aromatyzować skórką otartą z pomarańczy, można też, jeśli lubisz takie połączenia, dorzucić do ciasta płatki chili.
Przepis: Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe na mące migdałowej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 5 jajek
- 300 g drobnego cukru
- 50 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie czekolady i jajCzekoladę podziel na mniejsze kawałki i rozpuść razem z masłem (w rondelku, w mikrofali lub kąpieli wodnej). Odstaw, aby wszystko ostygło. W tym czasie oddziel białka od żółtek, cukier podziel na równe części po 150 g. Żółtka ubij z połową cukru, aż powstanie jasna i puszysta masa. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodawaj stopniowo resztę cukru, cały czas ubijając. Białka powinny być sztywne i lśniące, a cukier całkowicie się rozpuścić.
- Robienie ciastaDo żółtek dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną czekoladę z masłem. Delikatnie wymieszaj, dodaj mąkę migdałową i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj delikatnie.
- Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudź i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Jak podawać ciasto czekoladowe?
To ciasto czekoladowe jest słodkie i intensywne w smaku. Ja dla przełamania tej intensywnej czekoladowości lubię serwować je z sosami z kwaśnych owoców, np. malin albo wiśni. Poza sezonem wykorzystuję mrożone owoce, podgrzewam je w rondelku (nie dodaję już cukru, ale jeśli chcesz, możesz je lekko dosłodzić) i naprawdę nic więcej nie potrzeba.
W wersji najprostszej można ciasto oprószyć delikatnie gorzkim kakao (patrz zdjęcie) albo cukrem pudrem.