Smak mojej ogórkowej podkręca jeden składnik. Mąż i dzieci się zajadają
Ogórkowa należy do klasyki polskich zup. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków ma wyrazisty, kwaskowy smak. Można go złagodzić śmietaną albo zaostrzyć popularną przyprawą. Ja sięgam po oba dodatki, dzięki czemu moja zupa ma zbalansowany smak i wychodzi przepyszna.
Jak przygotować ogórki kiszone do zupy?
Ogórki kiszone, które mają być dodane do zupy, trzeba zetrzeć na tarce. Najlepiej na dużych oczkach, bo wtedy w zupie będą wyczuwalne chrupiące kawałki. Przed dodaniem do aromatycznego wywaru, ogórki warto podsmażyć na maśle. To wydobędzie z nich jeszcze więcej smaku i szybko je zmiękczy.
Jak zrobić pikantną zupę ogórkową?
Zupa ogórkowa ma konkretny, kwaśny smak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco go zaostrzyć. Wystarczy wsypać szczyptę ostrej papryki, by potrawa stała się jeszcze bardziej wyrazista i rozgrzewająca.
Przepis: Pikantna zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z dodatkiem ostrej papryki
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 skrzydło indycze
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 6 kiszonych ogórków
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- szczypta ostrej papryki w proszku
- wędzona papryka
- sól, pieprz
- posiekany koperek
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruSkrzydło opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2-2,5 l zimnej wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowiny. Gotuj całość ok. 30 minut. Dodaj ziele angielskie, trochę soli i pieprzu, obrane marchewki, pietruszkę i przekrojoną cebulę. Gotuj jeszcze ok. 20 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj ok. 15 minut.
- Wykańczanie zupyOgórki zetrzyj na dużych oczkach, podsmaż na maśle, dodaj do wywaru razem z przeciśniętym czosnkiem. Gotuj ok. 10 minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, zagotuj, gotuj kilka minut. Zupę dopraw do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Wskazówka: Jeśli chcecie, by zupa była lżejsza dla żołądka, nie dodawajcie do niej śmietany.
Sposób na miękkie ziemniaki w zupie ogórkowej
Do zupy ogórkowej dodaje się zwykle ziemniaki. Doskonale komponują się one z kwaśnym składnikiem. Jest jednak jeden problem – w kwaśnym wywarze ziemniaki twardnieją i robią się niesmaczne. Jak temu zaradzić? Można to zrobić na dwa sposoby. Po pierwsze ziemniaki należy dodawać do zupy przed ogórkami kiszonymi. I to załatwia sprawę, gdy zupa nie będzie odgrzewana. Jeśli zaś gotujemy ją na dwa dni, pokrojone w kostkę ziemniaki najlepiej jest ugotować oddzielnie i podać do gorącej zupy.