Bez wyrastania i długiego wyrabiania. Ta obłędna drożdżówka z nutellą jest gotowa w godzinę
Ten przepis na ciasto drożdżowe be wyrastania i długiego wyrabiania nie bez powodu jest jednym z moich ulubionych. W wersji z nutellą to drożdżówka, którą zajada się każdy: jest idealna zarówno do kawy czy herbaty, jak i szklanki mleka czy ciepłego kakao. Ciasto drożdżowe z pysznym czekoladowym kremem robi się łatwo i szybko.
Jak zrobić szybkie ciasto drożdżowe z nutellą?
Jeśli masz robot kuchenny, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilka chwil, bo chodzi tylko o to, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Oczywiście można to zrobić ręcznie, ale jestem za ułatwianiem sobie pracy w kuchni zawsze, kiedy tylko jest możliwe. To ciasto drożdżowe bez wyrastania. Wyrobione ciasto należy rozwałkować i posmarować kremem czekoladowo-orzechowym. A dalej: pełna dowolność i wiele możliwości. Możesz zapleść ciasto niczym chałkę, ale ja proponuję w przepisie, aby pokroić je na paski, a każdy zawijać w ślimaka i układać je obok siebie (pionowo) w foremce do pieczenia. Dzięki temu z gotowego ciasta łatwo odrywać smaczne kąski.
Lubię jeszcze jeden patent: wtedy kroję posmarowane kremem ciasto na kwadraty i układam je pionowo jeden za drugim w podłużnej foremce (keksówce). Z piekarnika wyciągam drożdżówkę z nutellą, która wygląda wówczas niczym słodki chlebek, z którego można odrywać słodkie kromki.
Przepis: Drożdżówka z nutellą
Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe: bez wyrastania i bez długiego wyrabiania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 477 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 40 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
dodatkowo:
- 200 g nutelli
- 100 g masła
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDrożdże rozpuść w części wody. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (razem z rozpuszczonymi drożdżami), wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą (możesz użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta).
- Pieczenie drożdżówkiRozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra. Posmaruj nutellą i pokrój na paski szerokości ok. 4 cm. Paski zwijaj w ślimaki i układaj ciasno w foremce. Posmaruj obficie wierzch drożdżówki roztopionym masłem. Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Inne pomysły na szybką drożdżówkę bez wyrabiania
Drożdżówka z nutellą to tylko jeden z pomysłów na to ciasto. Do nadzienia możesz wykorzystać również inne dodatki, np. pasty orzechowe (chociażby modną pistacjową), ale też owocowe konfitury czy marmolady. Dobrze się też sprawdzi masło cynamonowe (wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem, a następnie smaruj ciasto).