Puszyste babeczki dekoruję śmietankowym kremem. Przepis jest prosty

Dodano:
Muffiny z kremem śmietankowym Źródło: Shutterstock / Oleksandra Naumenko
Pyszne babeczki z kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone to deser, który zawsze się sprawdza. Przygotowanie zarówno babeczek, jak i kremu, jest bardzo łatwe.

Puszyste muffinki to wypiek, który lubię za jego uniwersalność. Można je podać na każdą okazję i udekorować na wiele sposobów. Dziś podzielę się prostym przepisem na babeczki z kremem śmietankowym. To podstawowy przepis, który daje wiele możliwości. Takie babeczki są idealne jako ciasto na niedzielę czy deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Dekorowanie takich babeczek może być też dobrą zabawą dla całej rodziny.

Jak zrobić babeczki z kremem śmietankowym?

Wśród wielu przepisów na babeczki, ten szczególnie lubię ze względu na to, że muffinki ładnie wyrastają, są delikatne w smaku, co daje dużo możliwości na eksperymenty z dodatkami. To przepis, który dostałam kiedyś od koleżanki i często do niego wracam.

Ważnym etapem całości jest ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. Cukier powinien się rozpuścić, dlatego najlepszy będzie drobny cukier do wypieków. U mnie tę pracę wykonuje robot kuchenny: po prostu wystarczy wrzucić jajka i cukier do miksera i ubijać przez 5-7 minut. Rada: babeczki można aromatyzować w dowolny sposób, możesz dodać tu ulubiony olejek czy ekstrakt do ciast, ale też skórkę z cytryny czy pomarańczy.

Krem do dekorowania babeczek to prosty krem śmietankowy z serkiem mascarpone. Przy jego robieniu ważne jest, aby śmietana i ser były dobrze schłodzone. Jeśli chcesz, możesz do kremu dodać odrobinę barwnika spożywczego, aby zabarwić je na dowolny kolor.

Przepis: Muffiny z kremem

Proste babeczki z kremem na bazie śmietanki mascarpone.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
333 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodaj olej, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko szpatułką lub delikatnie zmiksuj.
  2. Pieczenie babeczekCiasto przelej do foremek na muffinki i piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 25-30 minut.
  3. Robienie kremuZimną śmietankę, serek i cukier puder zmiksuj na sztywny krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i dekoruj nim wystudzone dobrze babeczki.

Jak udekorować babeczki z kremem?

Te babeczki z kremem wyglądają pięknie już w wersji be żadnych dodatków, ale oczywiście można je dekorować w dowolny sposób. Ja lubię wcisnąć w krem świeże owoce: truskawki, kawałki mango czy borówki. Do dekoracji można wykorzystać także kolorowe posypki, cukierki, ciastka, praliny, orzechy, migdały czy suszone owoce. Dobrym pomysłem jest również udekorowanie babeczek z kremem zielonymi listkami mięty czy melisy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...