Sześć litrów dobrego mleka dla każdego. Dino przez cały tydzień rozdaje mleko za darmo

Dodano:
Market Dino Źródło: Shutterstock / Fotokon
Dino przez najbliższy tydzień stawia na... mleko. Oferta na darmowe mleko zachęca klientów do zakupów już od pierwszej strony nowej gazetki promocyjnej sieci.

Mleko to w wielu domach produkt, którego nie może zabraknąć pod ręką. Mleko to popularny dodatek do kawy, baza owsianek i zup mlecznych, dodatek do ciast, budyniów i innych wytrawnych i słodkich dań. Mleko UHT to mleko, które jest łatwe w przechowywaniu, dlatego promocja na darmowe mleko w Dino to dobra okazja, żeby zrobić nawet duże zapasy. Tak tanie mleko to możliwość sporych oszczędności.

Jak dostać darmowe mleko w Dino?

Oferta obejmuje mleko Wypasione UHT 2% marki Mlekovita w litrowych kartonach. Propozycja Dino to promocja 6+6 gratis. To oznacza, że jeśli włożysz do koszyka 12 litrów mleka, zapłacisz jedynie za połowę. Regularna cena takiego mleka w Dino to 4,29 zł. Jeśli policzyć cenę za jedno mleko w promocji, to wyjdzie 2,14 zł za karton, czyli połowę taniej. Tak tanie mleko można dostać przez cały tydzień, czyli od środy 19 lutego do wtorku 25 lutego. Dino nie wyznaczyło żadnych limitów.

Jak prawidłowo przechowywać mleko UHT?

Co to jest mleko UHT? To po prostu mleko poddawane procesowi sterylizacji, który niszczy wszelkie mikroorganizmy. Dlatego można je pić prosto z kartonu i nie ma konieczności wcześniejszego gotowania. Dzięki temu jest również mniej wymagające w przechowywaniu, niż mleko świeże czy pasteryzowane.

Zasady prawidłowego przechowywania mleka UHT przypomina Główny Inspektor Sanitarny (GIS), Na stronach GIS czytamy, że mleko sterylizowane metodą UHTnależy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 25 stopni Celsjusza i nie dłużej niż do podanej na opakowaniu daty minimalnej trwałości.

Czy to oznacza, że mleko UHT nie może się zepsuć? Oczywiście tak nie jest. Dokładnie wyjaśniają to eksperci GIS. „Mleko UHT aż do momentu otwarcia, może być przechowywane w warunkach pokojowych, ponieważ wysoka temperatura, działaniu której mleko UHT zostaje poddane w trakcie produkcji, w połączeniu z pakowaniem aseptycznym (...) niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednak po otwarciu mleko UHT łatwo traci swoją sterylność, dlatego należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 h. Z otwartym mlekiem UHT postępujemy podobnie jak z mlekiem świeżym. Choć mleko UHT jest trwalsze od mleka świeżego, ono również może się zepsuć” – czytamy na stronach GIS.

Źródło: smaki.pl, Dino, GIS
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...