Galaretki rodem z PRL-u. Kolorowy deser w pucharkach zrobisz łatwo, a pokochają go wszyscy

Dodano:
Galaretki w pucharkach Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Kto pamięta czasy PRL-u, ten wie, że owocowe galaretki serwowano na specjalne okazje, w szklanych pucharkach lub kieliszkach, ozdobione kleksem bitej śmietany.

Niby nic, a jednak owocowa galaretka, mieniąca się różnymi kolorami tęczy, była niegdyś marzeniem każdego łasucha. Pojawiała się na stołach w okresie świąt i podczas przyjęć okolicznościowych, stanowiąc elegancki deser, który bił na głowę najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Tak serwowane desery dostępne były też w kawiarniach, restauracjach, a w prostszej wersji i w barach mlecznych.

Jak zrobić galaretki rodem z PRL-u?

Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować kolorowe desery, to kilka opakowań galaretki owocowej w różnych kolorach, kubek śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru i odrobina cierpliwości. Pamiętaj, że im więcej kolorów ma mieć deser, tym dłuższy będzie czas jego przygotowania.

Mam swój patent na szybkie przygotowanie owocowych galaretek. Rozpuszczam wszystkie galaretki w jednym czasie i wlewam jedną z nich do pucharków umieszczonych w misce z zimną wodą (woda powinna sięgać do poziomu znajdującej się w naczyniu galaretki). Gdy galaretka ostygnie, dorzucam do miski sporo kostek lodu, co sprawia, że bardzo szybko zastyga. Na pierwszą warstwę wylewam już przestudzoną galaretkę w innym kolorze i wstawiam pucharki do lodówki. W tym czasie reszta galaretki powoli tężeje w temperaturze pokojowej i czeka na swoją kolej.

Wskazówka: jeżeli galaretka za szybko stężeje i nie zdążysz wyłożyć kolejnej warstwy do pucharków, to ogrzej ją w kąpieli wodnej.

Przepis: Galaretki w pucharku

To deser rodem z PRL-u. Prosty, ale pyszny i w zasięgu każdego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
194 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g suchej galaretki pomarańczowej
  • 150 g suchej galaretki truskawkowej
  • 1600 ml wrzącej wody

Na bitą śmietanę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • listki mięty lub melisy

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretekPrzygotuj 2 miski lub odporne na działanie wysokiej temperatury dzbanki. Rozpuść galaretki pomarańczowe i truskawkowe w 800 ml wrzącej wody (zmniejszam ilość wody, żeby galaretki jeszcze szybciej zastygły, ale możesz też przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dokładnie wymieszaj proszek z wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia.
  2. WykonaniePrzestudzoną galaretkę wlej do pucharków, tworząc pierwszą warstwę. Poczekaj, aż galaretka zastygnie i zrób kolejne warstwy, naprzemiennie mieszając kolory. Upewnij się, że każda warstwa galaretki całkowicie stężała, zanim wlejesz kolejną, aby uniknąć mieszania kolorów.
  3. Przygotowanie bitej śmietanyZimną śmietanę kremówkę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem z cukrem pudrem na sztywną masę. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki. Wskazówka: możesz dodać do bitej śmietany ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy do smaku.

Kolorowe galaretki w szklanych pucharkach podaję, gdy całkiem stężeją. Wierzch deseru dekoruję bitą śmietaną oraz listkami mięty/melisy.

Dlaczego warto jeść domowe desery z galaretki?

Słodkie galaretki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo zawierają kolagen, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania m.in. stawów oraz wpływa na wygląd skóry i paznokci. Obecnie wybór galaretek jest o wiele większy niż w czasach PRL-u. Bez problemu dostępne są dietetyczne galaretki bez cukru oraz galaretki z sokiem owocowym, w których składzie nie znajdują się konserwanty i inne dodatki do żywności. Chcąc w pełni cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami kolagenu, warto zdecydować się na przygotowanie galaretek z soku i żelatyny (3 łyżeczki żelatyny na 500 ml soku owocowego lub zmiksowanych owoców) bądź wybierać jedynie gotowe produkty o krótkim, naturalnym składzie.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...