Ten pieczony dorsz pod pierzynką zachwyca smakiem i soczystością. Patent mam od szefa kuchni
Dorsz jest smaczną i zdrową rybą. Zwykle smażymy go na patelni. Jednak lepszym i bardziej dietetycznym wyborem będzie upieczenie tej ryby w piekarniku. Dorsz z dodatkiem ziół i skórki z cytryny zachwyci smakiem. Rybę przykryje też pierzynka z pomidorów i sera mozzarella. Pieczony dorsz z takimi dodatkami jest propozycją na pyszne i szybkie danie, idealne choćby na piątkowy obiad.
Czy dorsz jest zdrowy?
Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Stanowi źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Mięso dorsza stanowi dobre zastępstwo dla drobiu czy wołowiny. 100-gramowa porcja dorsza zaspokaja aż połowę dziennego zapotrzebowania na selen, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wzmacnia układ odpornościowy. Dorsz jest chudą rybą morską, której nie brakuje witamin B12, D3 i fosforu. Filet dorsza o masie 100 gramów dostarcza ok. 78 kcal.
Jedzenie dorsza dostarczy nam też wartościowych kwasów omega-3. Zapobiegają one powstaniu choroby Alzheimera, wystąpieniu alergii i chorób serca. Dorsz jest rybą niskokaloryczną i śmiało mogą po nią sięgać osoby, które chcą schudnąć. Mięso tej ryby jest białe, delikatne i neutralne w smaku. Lepiej jednak unikać smażenia ryby w głębokim tłuszczu i panierce. Bardziej wartościowym rozwiązaniem będzie przygotowanie dorsza z piekarnika według przepisu szefa kuchni.
Jak zrobić pieczonego dorsza pod pomidorami i mozzarellą?
Dorsz pod pierzynką wyjdzie smaczny i delikatny dzięki doskonałym dodatkom. Rybę musimy oprószyć solą, pieprzem i świeżą bazylią. Przykrywamy ją plastrami pomidora, skrapiamy oliwą, posypujemy startą skórką z cytryny, a pod koniec pieczenia rybę posypuję startym serem mozzarella i zapiekamy jeszcze przez kwadrans.
W naczyniu żaroodpornym układam przekrojoną na pół główkę czosnku. Ten zabieg sprawia, że ryba jest wyjątkowo aromatyczna. Podczas pieczenia powstaje sos, który dopełnia smaku tego pysznego i zdrowego dania. Ryba smakuje jak z najlepszej restauracji i jest prosta w przygotowaniu.
Przepis: Pieczony dorsz pod pomidorami i mozzarellą
Pomysł na pyszną rybę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 158 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z dorsza
- 1 główka czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- 100 g startej mozzarelli
- bazylia lub kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ryby i warzywRybę umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Wyłóż filety dorsza skórą do dołu i posyp świeżą bazylią. Na rybie ułóż pomidora pokrojonego w plastry, skrop oliwą i posyp startą skórką z cytryny.
- Pieczenie dorszaPrzekrojoną na pół główkę czosnku ułóż w naczyniu. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Następnie wyjmij rybę, posyp startą mozzarellą i zapiekaj jeszcze 15 minut.
Jak podać pieczonego dorsza pod pomidorami i mozzarellą?
Ryba świetnie smakuje z ziemniakami z wody. Danie przed podaniem warto posypać świeżą bazylią lub kolendrą. Do pieczonego dorsza pasuje też surówka z marchewki i selera. W sezonie rybę można podać z gotowaną fasolką szparagową. Będzie pysznie i zdrowo.