Tylko tak jedzcie płatki owsiane. Są o wiele zdrowsze od tradycyjnej owsianki
Tradycyjna owsianka przygotowywana jest na gorąco, z mlekiem lub wodą, co sprawia, że płatki owsiane stają się bardzo miękkie i nie mają apetycznego wyglądu. Zachęcam, by sięgać po nocną owsiankę, czyli płatki owsiane bez gotowania. To doskonały sposób na poprawę smaku tego zdrowego posiłku oraz oszczędność czasu, którego często brakuje o poranku.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane na surowo?
Owsianka często kojarzy się z gęstą, kleistą i szaroburą masą, na której wierzchu znajduje się kożuch z mleka. Oczywiście, można przygotować smaczną owsiankę gotowaną, zachowując odpowiednie proporcje płynu i płatków, jednak płatki owsiane na surowo smakują o niebo lepiej i są dużo zdrowsze. Płatki owsiane, które nie są poddawane obróbce termicznej, mają więcej składników odżywczych oraz stanowią doskonałe źródło energii o poranku, zapewniając długie uczucie sytości, zapobiegając sięganiu po niezdrowe przekąski między posiłkami. A do tego ich przygotowanie rano zajmuje chwilę.
Jak zrobić nocną owsiankę?
Przygotowanie nocnej owsianki jest niezwykle proste. Wystarczy wieczorem połączyć płatki owsiane z płynem (woda, mleko krowie, napój roślinny, jogurt, kefir), wymieszać i wstawić do lodówki, żeby rano cieszyć się gotowym śniadaniem.
Co dodać do nocnej owsianki, żeby była bardziej wartościowa? Możliwości jest wiele, bo płatki owsiane bez gotowania wyśmienicie smakują z różnymi dodatkami np.:
- świeżymi, suszonymi i liofilizowanymi owocami,
- musami owocowymi,
- miodem,
- orzechami, migdałami, nasionami i pestkami,
- przyprawami korzennymi.
Jeśli nie przepadasz za słodkimi śniadaniami, płatki owsiane bez gotowania możesz również przygotować na słono. Idealne będą do tego np. takie dodatki jak: serek typu cottage cheese, starty parmezan, cheddar lub inny, ulubiony ser, świeże warzywa, awokado oraz ulubione zioła (np. lubczyk) i przyprawy.
Jakie płatki owsiane są najzdrowsze?
Wybierając płatki owsiane, warto zwrócić uwagę na ich rodzaj, który decyduje o wartościach odżywczych. Płatki owsiane zwykłe (mają najmniejszy stopień przetworzenia) i górskie stanowią cenne źródło m.in. witamin i minerałów. Są wśród nich witaminy z grupy B, witamina E, cynk, żelazo, magnez, potas, wapń. Ten rodzaj płatków dostarcza też dużo błonnika pokarmowego i beta-glukanów, które obniżają poziom złego cholesterolu, a także białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kuszącą opcją są płatki owsiane błyskawiczne i różnego rodzaju gotowe owsianki z dodatkami. Jednak takie produkty są wysokoprzetworzone i mają znikome wartości odżywcze. Dlatego nie warto po nie sięgać.