Kotlety mielone zawiń w paski gotowego ciasta. Prosty patent na przepyszne mięso

Dodano:
Mielone w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Yakubovich Vadzim
Kotlety mielone to polski, obiadowy klasy. My jednak dziś nieco przełamujemy tradycję i nie tylko wkładamy mięso do piekarnika, ale jeszcze owijamy je ciastem francuskim.

Chrupiące, złote ciasto i mięsne, aromatyczne wnętrze. Te kotlety mielone z piekarnika to nic innego jak mielone w cieście francuskim. Owinięte wstążeczkami ciasta mięso wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie. To genialny dodatek do obiadu, ale też mięsna propozycja na przyjęcia.

Jak zrobić kotlety mielone w cieście francuskim?

Szykując to danie, możesz wykorzystać własny, ulubiony patent na mięsną masę do kotletów mielonych lub skorzystać z naszego przepisu. Do takich kotlecików najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe lub mieszane: wieprzowo-wołowe. Można również zrobić kotleciki z mięsa drobiowego lub dodać je do mięsa wieprzowego.

Samo zawijanie uformowanych kotletów w ciasto jest proste (zobacz zdjęcie). Robi się to tak, jakby nawijać grubą wełnę na motek. Dzięki temu paski ciasta utworzą po upieczeniu ładny wzór.

Rada: posmarowane rozmąconym jajkiem kotleciki możesz dodatkowo posypać czarnym sezamem albo aromatyczną czarnuszką.

Przepis: Kotlety mielone w cieście francuskim

Pyszny pomysł na kotlety mielone z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
697 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa razem z jajkiem, musztardą, bułką tartą, przyprawami. Wszystko dokłądnie wymieszaj.
  2. Robienie kotlecikówArkusz ciasta francuskiego potnij na cienkie paski. Formuj niewielkie kotleciki i każdy zawijaj w paski ciasta.
  3. Pieczenie kotlecikówKotleciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podawać kotlety mielone w cieście francuskim?

Takie kotlety można podawać jako dodatek do obiadu, ale ze względu na dodatek ciasta francuskiego można tu już zrezygnować z ziemniaków, kaszy czy ryżu. Takie kotlety świetnie smakują podane z kolorową, pełną warzyw sałatką.

Pieczone kotlety mielone w tej wersji świetnie nadają się jako danie na przyjęcie. Wówczas możesz gotowe kotleciki ułożyć na liściach rukoli, szpinaku czy roszponki, a przestrzenie pomiędzy kotletami dodatkowo udekorować czerwonymi pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami granatu.

Kotleciki najlepiej smakują podane od razu, ale można je też odgrzewać. Schłodzone w lodówce można łatwo pokroić na plastry i serwować na kanapkach lub jako oryginalny dodatek do półmiska wędlin.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...