Tak zrobisz idealnie kremową jajecznicę. Patent podpatrzyłam u Bosackiej
Jajecznica o poranku smakuje najlepiej. Prosta w przygotowaniu daje nam wiele kulinarnych możliwości. Można przyrządzić ją z cebulką, boczkiem, ziołami, pomidorami i posypać szczypiorkiem, czy natką pietruszki. Wszystko zależy od naszych upodobań. Niemal każdy ma swój sprawdzony sposób na to lubiane danie. Jednak patent Katarzyny Bosackiej przyda się w każdej kuchni. Zapewnia idealnie kremową jajecznicę.
Czy jajecznica jest zdrowa?
Bez jajek nie zrobimy jajecznicy, a te dostarczają nam witaminy A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Jedzenie tego dania dobrze wpływa na narząd wzroku i stan naszej skóry, poprawia też odporność i spowalnia procesy starzenia. Jajecznica pełna jest też potasu, fosforu, żelaza i wapnia.
Oznacza to, że dobrze wpływa na stan kości, zapobiega anemii i korzystnie działa na pracę serca. Jednak musimy też pamiętać, że jajecznica dostarcza nam sporo tłuszczu. Zwykle smażymy ją na maśle, a jajka zawierają cholesterol, którego wiele osób się wystrzega. Natomiast warto też pamiętać, że umiarkowane spożycie jajek, a w tym jajecznicy, nie będzie zwiększało ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia.
Patent Katarzyny Bosackiej na kremową jajecznicę
Katarzyna Bosacka jest znaną dziennikarką, która przybliża widzom oraz internautom zagadnienia z zakresu zdrowego odżywiania. Zwraca uwagę na skład produktów i punktuje niedociągnięcia producentów artykułów spożywczych. Tym razem Bosacka pod lupę wzięła jajecznicę. Dziennikarka radzi, by do jej przygotowania używać jajek ekologicznych lub jajek z wolnego wybiegu. Czasem jajecznica wychodzi zbyt twarda i wysmażona.
Tego nie chcemy, bo zwykle marzy się nam idealnie kremowa jajecznica. Katarzyna Bosacka smaży jajecznicę w specjalnym garnuszku. Zimne jajka wkłada do rondelka i dodaje równie zimne masło. To sprawia, że masło się nie spali. Znana dziennikarka radzi, by powoli podgrzewać wymieszane jajka z masłem. Następnie musimy na przemian garnuszek z masą jajeczną i masłem stawiać na palnik i zdejmować, gdy jajka zaczynają się ścinać. Ten zabieg gwarantuje lekkostrawną jajecznicę. Ważną czynnością jest też mieszanie, które sprawia, że jajecznica nie będzie gumiasta, a idealnie kremowa. Taka jest najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa.
Nie wysmażaj jajecznicy
Katarzyna Bosacka podkreśla, że jajka dostarczają nam wszelkich wartości odżywczych. Zawierają aminokwasy, witaminy, fosfolipidy i peptydy, dlatego powinniśmy postarać się, by podczas smażenia, nie stracić ich. Przygotowanie tak kremowej jajecznicy powoduje, że jajecznica zachowuje te doskonałe wartości odżywcze.
Jednak, gdy jajecznicę intensywnie smażymy, to tym samym odbieramy daniu wartości odżywcze. Twarda i wysmażona jajecznica jest dla nas mało przyswajalna. Danie staje się ciężkostrawne, a jego spożycie, zamiast dodać nam energii, spowoduje ociężałość i problemy trawienne. Tak przyrządzone śniadanie traci witaminy i staje się małowartościowa.