Nigdy nie kupuj mięsa w takim opakowaniu. Bombaż poważnie zagraża zdrowiu
Słowo bombaż powinien zapamiętać każdy, kto robi zakupy. Taką nazwę noszą wydęte i wybrzuszone opakowania z mięsem i wszelkimi innymi produktami spożywczymi. Konserwy też mogą być w takim stanie. Wybrzuszony wierzch lub spód opakowania są znakiem ostrzegawczym. Gdy widzimy żywność w takim opakowaniu – nigdy jej nie kupujmy. Konsekwencje mogą być opłakane.
Bombaż, czyli wada opakowania z jedzeniem
Bombażu nie da się nie zauważyć. Opakowanie wygląda, jakby miało za chwilę wybuchnąć. Wybrzuszenie jest spowodowane wzrostem ciśnienie gazów w środku opakowania, które zawiera mięso, ryby, czy dowolne produkty żywnościowe. Ciśnienie wzrasta w wyniku błędów w procesie produkcji lub zależy od niewłaściwego sposobu przechowywania jedzenia. Zwykle bombaż wynika ze złej obróbki termicznej i uszkodzonego opakowania, w którym znajduje się np. mięso.
Za wybrzuszone opakowania mogą odpowiadać bakterie
Wybrzuszenie często jest też związane z obecnością drobnoustrojów w zapakowanej porcji jedzenia. Mikroorganizmu takie jak bakterie beztlenowe są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wywołują zatrucia pokarmowe, które zagrażają organizmowi człowieka. Wspomniane bakterie mogą wywołać botulizm. To zatrucie jadem kiełbasianym, czyli toksyną botulinową. Dochodzi do niego w wyniku spożycia produktów mięsnych i rybnych niewłaściwie przechowywanych. Objawy mogą wystąpić nawet w ciągu 8 dni. Charakteryzują się zaburzeniami widzenia, niewyraźną mową, problemami z oddawaniem moczu, czy dusznościami i osłabieniem mięśni.
Wygląd i nieprzyjemny zapach mięsa
Rozpoznanie bombażu jest dość łatwe. Świadczy o nim wybrzuszone opakowanie, które przeważnie zawiera mięso mielone, ryby i produkty, które przed podaniem wymagają obróbki termicznej. Wzdęte wieczko lub dno to jasny sygnał, że nie powinniśmy sięgać po takie opakowanie z produktem. Koniecznie musimy powiadomić pracownika sklepu, że na półce znajduje się podejrzana żywność.
Nasza interwencja może ochronić innych konsumentów przed zakupem groźnego dla zdrowia produktu. Ktoś przez nieuwagę włoży opakowanie z bombażem do koszyka, a konsekwencje mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jednak warto też pamiętać, że uszkodzone opakowanie zwraca uwagę też nieprzyjemnym zapachem. To można wyczuć dopiero po otwarciu produktu. Dlatego, jeśli pojawia się brzydki zapach, pod żadnym pozorem nie jedzmy takiej żywności. Natychmiast trzeba ja wyrzucić.
Jak się chronić przed zatruciem pokarmowym?
Co jakiś czas Główny Inspektor Sanitarny i producenci żywności ostrzegają przed groźnymi dla zdrowia produktami. Regularnie z obrotu wycofywane są partie artykułów spożywczych, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Dlatego warto bacznie śledzić tego typu informacje. Uchronią one nas przed niebezpiecznym dla zdrowia zatruciem pokarmowym.
Jeśli jednak po spożyciu mięsa, czy konserwy rybnej pojawią się niepokojące dolegliwości, należy zgłosić się do lekarza w trybie pilnym. Nie wyrzucajmy też produktu spożywczego, który wywołał dolegliwości zdrowotne. Zatrucie jadem kiełbasianym jest poważną chorobą, która stwarza zagrożenie dla zdrowia chorego. Leczenie polega na podawaniu zastrzyków z antytoksyną przeciw botulinową.