Najlepsze pierogi robię według receptury babci. Ciasto jest delikatne, a farsz zachwyca smakiem
Pierogi to specjał polskiej kuchni, który jednak robimy dość rzadko. To dlatego, że jest przy nich trochę pracy. Trzeba bowiem zagnieść ciasto, przygotować farsz, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego sposobem babci często rozkładam sobie ich przygotowanie w czasie. To znaczy, wieczorem przyrządzam farsz, a następnego dnia zagniatam ciasto i lepię pierogi. Moje ulubione nadzienie też robię według receptury babci. Jest przepyszne.
Czy dodawać jajko do ciasta na pierogi?
Moja babcia nigdy nie dodawała jajka do ciasta na pierogi. I nie z powodu, że była nadzwyczaj oszczędna, a dlatego, że według niej smaczniejsze wychodziły, gdy robiła je z dwóch składników. I z tą opinią zgadzają się znawcy kuchni. Ciasto pierogowe przygotowane z mąki i ciepłej wody jest po ugotowaniu bardziej miękkie, niż to z dodatkiem jajka. Jeśli więc wolicie nieco twardsze pierogi, jak najbardziej możecie dodać jajko do ciasta.
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem?
Choć wielu z was z pewnością jeszcze nie jadło takich pierogów, to zachęcam do ich spróbowania. Kasza gryczana nadaje im bowiem charakterystycznego smaku i wychodzi na zdrowie, boczek zaś podbija aromat i sprawia, że pierogi są nadzwyczaj sycące. Co ciekawe, moja babcia do farszu dodawała też ugotowane i posiekane jajka. I one także doskonale wpływały na smak potrawy.
Przepis: Pierogi z kaszą i boczkiem
Pierogi nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem wędzonym i jajkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
- sól
Na farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 6 jajek
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuKaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Przemieszaj ją widelcem, wystudź. 4 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na maśle, skrop wodą, podduś. Przygotowane składniki farszu umieść w misce. Dodaj surowe jajka, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli, wlewaj po trochu dobrze ciepłą wodę i mieszaj składniki, aż się połączą. Potem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Formowanie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkowuj na cienki placek i szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdy połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem?
Pierogi nadziewane kaszą gryczaną i boczkiem doskonale będą smakować podane z kwaśną, gęstą śmietaną. Można je też polać stopionym, zrumienionym boczkiem lub cebulką podsmażoną na maśle. Każda opcja ma charakter.