Czekoladowe blaty przekładam aksamitnym kremem. To najlepszy tort nie tylko na specjalne okazje

Dodano:
Czekoladowy biszkopt z kremem Źródło: Shutterstock / 2xSamara.com
Czekoladowy biszkopt z kremem maślanym i owocami tworzą idealnie dopełniającą się kompozycję smaków. Przepis jest prosty, a efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania.

Marzysz o domowym torcie, który zachwyci wszystkich gości? Ten przepis na czekoladowy biszkopt z kremem maślanym i owocami pozwala przygotować ciasto jak z najlepszej cukierni. Oglądając torty, wydaje się, że ich przygotowanie jest bardzo trudne. Oczywiście, wymaga doświadczenia, dzięki któremu powstają m.in. misterne dekoracje, ale upieczenie pysznych blatów biszkoptowych i przygotowanie kremu nie jest bardzo pracochłonne i nie wymaga użycia specjalistycznych akcesoriów oraz wyjątkowych umiejętności.

Poniższy przepis na czekoladowy biszkopt z kremem maślanym sprawi, że bez żadnego problemu upieczesz tort urodzinowy oraz przygotujesz efektowne ciasto na inne okazje i to za ułamek ceny gotowego tortu.

Jak zrobić czekoladowy biszkopt z kremem?

Czekoladowy biszkopt z kremem przygotowuję dzień przed podaniem i przechowuję w lodówce. Wcześniejsze zrobienie tortu gwarantuje, że blaty równomiernie zmiękną. Lekki, czekoladowy biszkopt piekę, korzystając z wysokiego rantu cukierniczego, który ustawiam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ale możesz użyć wysokiej tortownicy, którą dodatkowo warto wyłożyć papierem (papier powinien sięgać 4-5 cm powyżej rantu formy) – z poniższych proporcji składników upieczesz biszkopt w tortownicy o średnicy 22 cm, z którego wykroisz 3 grube lub 4 cieńsze blaty do tortu.

Po pokrojeniu nasączam blaty ciasta ponczem z wody i soku z cytryny. Do ponczu możesz również dodać odrobinę likieru czekoladowego, wiśniowego lub wódki.

Blaty przekładam klasycznym kremem maślanym, którego smak możesz modyfikować, dodając różne aromaty, zmielone orzechy, wiórki kokosowe i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę. Krem maślany doskonale sprawdza się również do tynkowania ciasta i robienia dekoracji za pomocą rękawa cukierniczego z różnymi końcówkami.

Przepis: Czekoladowy biszkopt z kremem

To genialny sposób na pyszny i elegancko domowy tort.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
563 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 6 jajek
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki oleju

Na krem:

  • 300 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Na poncz:

  • 100 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Do dekoracji:

  • świeże figi
  • maliny
  • jeżyny
  • borówki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników czekoladowego biszkoptuMąkę i kakao przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek.
  2. UbijanieUbijaj białka mikserem, stopniowo zwiększając obroty, aż powstanie niezbyt gęsta piana. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru i ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do gęstej, stabilnej piany dodawaj po 1 żółtku i miksuj, aż składniki się połączą. Następnie wlej do ciasta cienką strużką olej i krótko wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
  3. Dodanie suchych składnikówDo powstałej masy stopniowo dodawaj mąkę z kakao i wmieszaj suche składniki szpatułką lub rózgą kuchenną. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw upieczony biszkopt na 20 minut w ciepłym piecu, a następnie wyjmij i ostudź.
  5. Krojenie biszkoptu i nasączanieW małej miseczce wymieszaj wodę z sokiem z cytryny. Przekrój wystudzony biszkopt na 3 lub 4 blaty i każdy równomiernie zwilż ponczem. Ułóż blaty jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: do zwilżania ciasta doskonale sprawdza się spryskiwacz kuchenny, dzięki któremu można szybko nanieść płyn na całą powierzchnię blatów.
  6. Przygotowanie kremuCukier puder przesiej przez drobne sitko. W małej miseczce ubij śmietankę kremówkę. Miękkie masło przełóż do dużej miski i ubij mikserem, stopniowo zwiększając obroty, aż powstanie jasny (niemal biały), puszysty krem. Do masła stopniowo dodawaj cukier i miksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj ubitą śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  7. WykonanieOdłóż 5-6 łyżek kremu do osobnej miseczki, a resztą przełóż blaty biszkoptowe. Pozostałym kremem pokryj wierzch i boki tortu – do tynkowania ciasta najlepiej użyć długiej szpatułki.

Przykryj gotowy tort kloszem lub miską i wstaw do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić minimum 6 godzin. Czekoladowy biszkopt z kremem przed podaniem dekoruję. Na wierzch tortu kładę na przykład pokrojone figi, malin i jeżyny oraz borówki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...