Sernik Izaura królował kiedyś na naszych stołach. Jest tak smaczny, że trudno o nim zapomnieć

Dodano:
Sernik Izaura Źródło: Shutterstock / indigolotos
Sernik Izaura zdobył swoją popularność, gdy na ekranach telewizorów emitowano brazylijski serial. Serial można było oglądać lub nie, ale ciasto było i jest przepyszne. To dlatego, że łączy w sobie ciasto czekoladowe i delikatną masę serową.

Sernik to jedno z ulubionych ciast na całym świecie. Trudno się więc dziwić, że doczekało się wielu wersji i odmian. Jedni uwielbiają sernik na kruchym spodzie, inni wolą puszysty, wiedeński, a moim ulubionym jest sernik Izaura. Stanowi bowiem doskonałe połączenie delikatnego sera i puszystego ciasta czekoladowego. Jak dla mnie idealny jest nie tylko smak tego deseru, ale też proporcje składników.

Jaki twaróg jest najlepszy na sernik Izaura?

By masa serowa po upieczeniu była puszysta i nie opadła na dno w czasie pieczenia, musi być odpowiednio gęsta. Najlepiej, gdy ma konsystencję zbliżoną do ciasta czekoladowego. Dlatego na sernik Izaura najlepiej wybierać dość zwarte i niezbyt rzadkie twarogi z wiaderka, które mają kremową konsystencję.

Jak zrobić sernik Izaura?

Przygotowanie sernika Izaura sprowadza się do przyrządzenia dwóch mas: ciasta czekoladowego i masy serowej. Ponieważ podstawą ciasta czekoladowego będzie płynna masa uzyskana z rozpuszczenia masła z cukrem, kakao i wodą, trzeba zacząć właśnie od jej przygotowania. Masa musi bowiem wystygnąć, nim zmiksujemy ją z żółtkami. Potem całe ciasto robi się szybko i prosto.

Przepis: Sernik Izaura

Sernik pieczony na podstawie z ciasta czekoladowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto czekoladowe:

  • 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • budyń waniliowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy czekoladowejW rondelku umieść masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, często je mieszając. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zestaw ją z ognia, odlej 1/2 szklanki do polania ciasta. Masę wystudź.
  2. Przygotowanie ciasta czekoladowegoWiększą część masy czekoladowej zmiksuj z żółtkami. Zmiksuj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec delikatnie wymieszaj z ubitymi na sztywno żółtkami.
  3. Przygotowanie masy serowejMiękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając do niej cukier, a potem stopniowo po jednym żółtku. Do masy dodawaj stopniowo twaróg i proszek budyniowy, cały czas miksując. Na koniec masę wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami.
  4. Formowanie i pieczenie ciastaCiasto czekoladowe przelej do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową wykładaj na nie łyżkami, tworząc na ciemnym cieście białe łaty. Ciasto piecz 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu polej polewą.

Jak ozdobić sernik Izaura?

Klasycznym wykończeniem sernika Izaura jest polewa czekoladowa. Najlepiej wykorzystać tę, przygotowaną na początku robienia ciasta czekoladowego. Ja zwykle odlewam 1/2-2/3 szklanki otrzymanej masy czekoladowej, póki jest jeszcze ciepła i nie ma dodatku żółtka. Dodatkowo sernik można posypać wiórkami czekoladowymi lub wiórkami białej czekolady.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...