Mój strudel na kruchym cieście to deser na medal! Prosty przepis z jabłkami, który zawsze się udaje

Dodano:
Strudel na kruchym cieście Źródło: Shutterstock / Valentina De Menego
Strudel na kruchym cieście zachwyca smakiem oraz konsystencją. Wilgotny farsz w delikatnym cieście to genialny pomysł na tani deser, który przygotujesz z kilku składników. Polecam ten prosty przepis.

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na strudel z kruchego ciasta. Smak tego wypieku nie ma sobie równych, a przygotowanie ciasta do chłodzenia zajmuje mniej niż 15 minut. Przepis inspirowany jest tradycyjnym wypiekiem z Południowego Tyrolu.

Jakie jabłka są najlepsze na farsz do strudla?

Jabłkowy farsz do strudla z kruchego ciasta nie powinien być bardzo wilgotny. Do nadzienia wybieram twarde jabłka o umiarkowanej ilości soku i kwaskowatym smaku np. Szare Renety lub Złote Renety, które kroję w drobną kostkę. Jeżeli chcesz zrobić strudel z delikatnym farszem bez większych kawałków jabłek, to polecam zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, najlepiej odsączyć je na sitku, lekko odciskając z nadmiaru soku. Jeśli mimo to farsz jest zbyt wodnisty, możesz zagęścić go, dodając do niego 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej.

Jak zrobić strudel z jabłkami na kruchym cieście?

Strudel na kruchym cieście to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ale musi zostać dobrze schłodzone przed dodaniem farszu. Składniki powinny być zimne. Ciasto szybko zagniatam, a następnie wkładam je do lodówki na 2 godziny. Tuż przed nadziewaniem strudla robię farsz – pokrojone jabłka mieszam z niewielką ilością cukru, cynamonem oraz skórką otartą z cytryny. Jeżeli używasz słodkich jabłek, to możesz zrezygnować z dodawania cukru.

Wskazówka: do jabłkowego farszu możesz również dodać np. gruszki, rodzynki, suszoną żurawinę oraz posiekane orzechy. Składniki te świetnie pasują do jabłek.

Na rozwałkowane ciasto szybko nakładam farsz, a następnie zwijam i wstawiam do piekarnika. Przygotowany do pieczenia strudel nie powinien długo ogrzewać się w temperaturze pokojowej. Polecam rozwałkować ciasto bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, a następnie uformować strudel, co pozwoli uniknąć połamania się ciasta podczas przenoszenia na blachę.

Przepis: Strudel z jabłkami na kruchym cieście

Dziś zamiast tradycyjnej szarlotki zrób efektowny i pyszny w smaku strudel z jabłkami na delikatnym kruchym cieście.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tyrolska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
353 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Na farsz:

  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników kruchego ciastaMąkę tortową i mąkę krupczatkę (możesz również zrobić ciasto z samej mąki tortowej) przesiej razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj cukier i wymieszaj. Wybij jajko do miseczki i roztrzep ze śmietaną oraz ekstraktem waniliowym. Masło pokrój w małą kostkę. Możesz włożyć masło na chwilę do zamrażarki, dzięki czemu nie będzie topiło się podczas dotykania ciepłymi dłońmi.
  2. Wyrabianie i chłodzenie ciastaW suchych składnikach zrób dołek i wlej w niego jajko ze śmietaną oraz wanilią. Dodaj pokrojone masło i szybko wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę i przełóż do miski. Dodaj cynamon, skórkę otartą z cytryny oraz cukier i wymieszaj.
  4. WykonanieRozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt o grubości około 4 mm. Na środku ciasta wyłóż farsz i rozprowadź go niezbyt grubą warstwą, pozostawiając 10 cm odstęp od brzegów ciasta. Zawiń na farsz trzy boki ciasta, a następnie zwiń roladę (górny brzeg ciasta powinien znaleźć się pod spodem). Zrób na wierzchu strudla kilka niewielkich nacięć.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz strudel 35-40 minut – wierzch powinien ładnie się przyrumienić. Gotowy wypiek wyjmij z piekarnika i ostudź.

Strudel na kruchym cieście podaję oprószony cukrem pudrem z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...