Bezowe gniazdka wypełniam delikatnym kremem. Ten deser jest hitem każdej imprezy

Dodano:
Bezowe gniazdka z kremem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
To deser efektowny, smaczny i wbrew pozorom, wcale nie taki trudny do wykonania. Bezowe gniazdka kocha u mnie każdy i często robię je na rodzinne imprezy czy spotkana z przyjaciółmi.

Chrupiąca, słodka beza, delikatny, śmietankowy krem, świeże owoce i rześka mięta: to połączenie sprawia, że bezowe gniazdka z kremem zawsze robią efekt WOW. I ile bym ich nie zrobiła, zawsze znikają do ostatniego okruszka. Nie jest to przepis szybki i wymaga odrobiny cierpliwości, ale zaręczam – warto!

Jak zrobić bezowe gniazdka z kremem?

Bezowe gniazdka z kremem to po prostu beza wyciśnięta na kształt gniazdek, których wnętrze wypełnia się później kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Przy robieniu bezy warto pamiętać o kilku zasadach. Białka jaj muszą być w temperaturze pokojowej, warto też zadbać, aby misa oraz końcówka do ubijania były czyste i bez pozostałości tłuszczu. Do zrobienia bezy najlepiej użyć cukru drobnego. Samo ubijanie trochę trwa, ponieważ cukier dodaje się stopniowo i warto, aby każda porcja rozpuściła się przed dodaniem kolejnej. Dobrze ubita beza powinna być sztywna i lśniąca, bez grudek cukru.

Krem, którym wypełniam środek, to najprostszy krem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Ja dodaję do niego jeszcze skórkę z cytryny, aby nieco przełamać słodycz pozostałych składników.

U mnie z podanych w przepisie proporcji wychodzi 9 sporych gniazdek.

Przepis: Bezowe gniazdka z kremem

Pyszny deser bezowy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
9
Liczba kalorii
232 w każdej porcji

Składniki

na bezę:

  • 3 białka
  • 165 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny

do dekoracji:

  • świeże owoce i mięta

Sposób przygotowania

  1. Robienie bezyBiałka ubij na sztywno. Dodawaj po  2-3 łyżki cukru i ubijaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez moment. Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciskaj gniazdka na blachę wyłożoną papierem. Włóż bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 145 stopni. Piecz bezy 50 minut, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw bezowe gniazda do ostygnięcia.
  2. Robienie kremuSerek, śmietankę i cukier ubij na sztywno. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
  3. Szykowanie bezowych gniazdek
    Krem przełóż do rękawa i wyciskaj na bezy. Udekoruj świeżą miętą i owocami.

Jak udekorować bezowe gniazdka?

Bezowe gniazdka można udekorować w dowolny sposób. Ja lubię na wierzch położyć świeże owoce oraz listki mięty lub melisy. Bezy na zdjęciu są udekorowane kawałkami żółtej miechunki, zielonego kiwi oraz listkami mięty, ale mogą to być również inne dodatki. Pięknie na kremie prezentują się, truskawki, borówki oraz maliny. Do kremu można też wetknąć małe ciasteczka lub kawałki czekolady. Bezowe gniazdka z kremem można również posypać prażonymi orzeszkami. Ciekawą i smaczną opcją jest polanie przed samym podaniem gniazdek wypełnionych kremem dowolnym musem owocowym, np. z mango, malin czy marakui.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...