Zrób domowe ptasie mleczko jak z PRL-u. Każdy powinien znać ten kultowy obłędny smak

Dodano:
Domowe ptasie mleczko Źródło: Shutterstock / AnEduard
Jego smak przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Domowe ptasie mleczko w czasach PRL-u osładzało nam siermiężną rzeczywistość. Dziś powraca i niezmienne zachwyca swoją puszystą lekkością.

Nazwa tego deseru pochodzi od starożytnego powiedzenia, które oznaczało coś wyjątkowego, nieosiągalnego – symbol luksusu i rzadkości. Ptasie mleczko w Polsce zostało spopularyzowane w latach 30. XX wieku. Pojawiło się wówczas w ofercie jednego z najbardziej znanych producentów słodyczy. Inspiracją do powstania ptasiego mleczka był francuski deser „mousse”, ale polska wersja jest bardziej delikatna i piankowa. W czasach PRL-u wiele osób próbowało odtworzyć ten wyjątkowy smak w domu.

Jak zrobić domowe ptasie mleczko?

Przygotowanie domowego ptasiego mleczka nie jest skomplikowane. Pamiętaj, aby jaja zawsze przelać wrzątkiem. Istotne jest także dokładne oddzielenie białek. Jeżeli do białek przedostanie się chociażby odrobina żółtka, wówczas masa nie wyjdzie idealna. Jeśli chcesz wzbogacić smak ptasiego mleczka, możesz do pianki dodać różne aromaty, np. naturalny ekstrakt waniliowy.

Porada: jeśli masz problem z grudkami, rozpuszczaj żelatynę w kąpieli wodnej po napęcznieniu. W tym celu namocz ją w kilku łyżkach zimnej wody. Dzięki temu masa będzie gładka i jednolita.

Przepis: Domowe ptasie mleczko

Lekka i delikatna pianka z kakaową posypką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
111 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Do dekoracji:

  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wyłóż na sitko i przelej gorącą wodą. Starannie oddziel żółtka od białek. Zalej żelatynę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
  2. Przygotowanie piankiUbij białka. Cały czas miksując, dodawaj cukier, najlepiej po łyżeczce. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy. Miksuj przez około 1-2 minuty, aż piana zgęstnieje. Do piany z białek wlej cienką strużką żelatynę i miksuj na minimalnej prędkości, aż składniki się połączą.
  3. Chłodzenie ptasiego mleczkaForemkę lub pojemnik wyłóż folią spożywczą. Wlej przygotowaną masę z białek i przykryj folią spożywczą. Ptasie mleczko wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Dekorowanie ptasiego mleczkaWierzch zastygniętej pianki posyp kakao. Ptasie mleczko pokrój na kwadraty lub prostokąty.

Domowe ptasie mleczko w czekoladowej otoczce

Jeśli chcesz, aby deser wyglądał bardziej efektownie, zamiast posypki z kakao użyj polewy czekoladowej. Możesz też pokroić piankę na kwadraty lub prostokąty i za pomocą widelca lub patyczka każdy kawałek zanurzyć w polewie. Możesz także zanurzyć kawałki tylko do połowy, a niepokrytą część pianki ozdobić cienkimi paskami roztopionej białej czekolady.

Jak przechowywać domowe ptasie mleczko?

Domowe ptasie mleczko najlepiej przechowywać w lodówce. Musisz je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przejmowało zapachów innych potraw. W takich warunkach deser możesz przechowywać do 3–4 dni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...