Medaliony z polędwicy wieprzowej w aromatycznym sosie. Ten przepis zachwyci całą rodzinę
Temu daniu nikt się nie oprze. Dziś polecam przepis na wyjątkowy rarytas godny najlepszych restauracji – medaliony z polędwicy wieprzowej z aromatycznym sosem grzybowym i chrupiącym boczkiem. Polędwica wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych i najchudszych mięs wieprzowych, a dobrze zrobiona wychodzi idealnie soczysta.
Jak zrobić medaliony z polędwicy wieprzowej?
Przy przyrządzaniu tego dania bardzo ważne jest zachowanie soczystości polędwicy. Najlepiej smaż ją krótko i na średnim ogniu. Zbyt długie smażenie sprawi, że mięso stanie się suche. Po usmażeniu daj polędwicy chwilę odpocząć, aby soki w środku równomiernie się rozłożyły.
Porada: pamiętaj, by nie przesadzić z przyprawami. Polędwica wieprzowa sama w sobie ma delikatny smak. Sól, pieprz, tymianek i ewentualnie lekka szczypta czosnku w proszku wystarczą, by wydobyć główny smak mięsa i pozostałych składników.
Przepis: Medaliony z polędwicy wieprzowej
Wykwintne danie z plastrów delikatnej polędwicy wieprzowej, grzybów i boczku. Dzięki dodatkowi masła oraz bulionu mięso jest soczyste i kruche. Szczypta tymianku nadaje potrawie wspaniałego aromatu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 150 g boczku wędzonego
- 200 g pieczarek lub mieszanki grzybów leśnych
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 szklanki bulionu (warzywny lub mięsny)
Do dekoracji:
- kilka gałązek świeżej natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPolędwicę wieprzową oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości około 2-3 cm. Jeśli są zbyt grube, możesz lekko je rozbić tłuczkiem do mięsa. Dopraw medaliony solą, pieprzem i tymiankiem z obu stron.
- SmażenieNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i smaż boczek przez 3-4 minuty, aż stanie się chrupiący. Następnie przełóż boczek na talerz i odstaw na chwilę. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy oraz 1 łyżkę masła. Dodaj medaliony z polędwicy i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aż będą złociste i dobrze przypieczone. W międzyczasie możesz dodać łyżkę masła, by mięso było bardziej soczyste. Po usmażeniu przełóż mięso na talerz i przykryj, aby pozostało ciepłe.
- Przygotowanie sosuNa tej samej patelni, w której smażyłeś boczek i mięso, dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj umyte i pokrojone grzyby, a potem smaż, aż odparuje woda, a grzyby staną się miękkie (około 5 minut). Wlej bulion, zagotuj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos nieco się zredukuje.
- FinalizacjaDo patelni z grzybami i cebulą dodaj wcześniej usmażony boczek oraz medaliony z polędwicy. Duś całość na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej bulionu.
Wskazówka: jeśli chcesz zrobić potrawę w wersji mniej tłustej, zamiast boczku możesz użyć wędzonego kurczaka lub indyka. Doda to daniu charakterystycznego wędzonego smaku, ale będzie lżejszą opcją.
Z czym podawać medaliony z polędwicy wieprzowej?
Do medalionów z mojego przepisu świetnie pasują ziemniaki w różnych postaciach (np. z wody posypane świeżym koperkiem, purée, pieczone lub smażone ziemniaki). Jako dodatki do dania idealne będą też kasza, ryż i makaron. Medaliony doskonale komponują się z pęczakiem z dodatkiem masła i świeżych ziół oraz aksamitnym risotto z białego ryżu z dodatkiem szafranu i parmezanu. Oba dodatki nadają potrawie eleganckiego sznytu. Polecam również delikatne tagliatelle z odrobiną masła i świeżo mielonego pieprzu. Danie w każdej z tych odsłon świetnie smakuje podane ze świeżymi warzywami z lekkim winegretem.
Medaliony z polędwicy wieprzowej niejedno mają oblicze
Medaliony z polędwicy wieprzowej kochają kulinarne eksperymenty. Jeśli chcesz wzbogacić sos, możesz dodać odrobinę białego wina zamiast bulionu, co nada potrawie bardziej wyrafinowanego smaku. Po dodaniu wina wystarczy poczekać, aż alkohol odparuje, a sos stanie się bardziej gęsty. Dla uzyskania dodatkowego akcentu smakowego, pod koniec duszenia dania, możesz posypać medaliony odrobiną startego parmezanu lub sera pleśniowego, który idealnie łączy się z grzybami i mięsem.
To przepis bardzo uniwersalny, który sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i niedzielny oraz świąteczny obiad dla całej rodziny.