Te pyszne, lekkie ciasteczka robię z białek i kilku dodatków. W Święta idą jak woda

Dodano:
Makaroniki orzechowe Źródło: Shutterstock / Kati Finell
W Święta w mojej rodzinie dużym powodzeniem cieszą się leciutkie ciasteczka z dodatkiem orzechów. Są chrupiące i dosłownie rozpływają się w ustach, a robi się je z prostych składników.

Boże Narodzenie kojarzy się głównie z piernikami i herbatnikami korzennymi. Jednak w moim domu wszyscy wolą ciasteczka orzechowe. Robię je na bazie białek, dzięki czemu są leciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Łączone słodką masą po dwa prezentują się niezwykle apetycznie, a jeszcze lepiej smakują.

Czy bezy i makaroniki to to samo?

Bezy i makaroniki to ciastka, których podstawą są ubite na sztywno białka. Jest jednak między nimi mała różnica. Bezy to ciastka pochodzenia francuskiego, które otrzymuje się przez ubijanie białek z drobnym cukrem. Z kolei makaroniki wywodzą się z kuchni włoskiej i przygotowuje się je z białek łączonych z syropem cukrowym i zmielonymi migdałami. Zamiast z migdałami, masę bezową można też wymieszać ze zmielonymi orzechami np. laskowymi, pistacjowymi. Makaroniki po wysuszeniu łączy się po dwa słodką masą.

Jak zrobić orzechowe makaroniki?

Przygotowanie orzechowych makaroników należy rozpocząć od zmielenia orzechów. Należy to zrobić jak najdrobniej, bo wtedy ciasteczka są smaczniejsze. Pod koniec blendowania orzechów, warto do nich dodać trochę cukru pudru, by masa nie podeszła olejem. Drugą istotną rzeczą w przygotowaniu makaroników, jest ugotowanie gęstego syropu cukrowego. Dodaje się go do ubijanych białej i ubija, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Potem łączy się ją z orzechami przesianymi z cukrem pudrem i piecze w niezbyt wysokiej temperaturze.

Przepis: Orzechowe makaroniki

Orzechowe makaroniki przekładane kremem czekoladowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Na krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie syropu cukrowegoDo rondelka wsyp 150 g cukru i wlej 50 ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy mieszanina zacznie się gotować, przestań ją mieszać. Gotuj syrop, aż będzie gęsty.
  2. Ubijanie białekBiałka z odrobiną soli ubij mikserem na sztywną pianę. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj gorący syrop cukrowy do piany, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie i stanie się gęsta oraz błyszcząca.
  3. Dodawanie orzechówDo ubitej piany dodaj zmielone orzechy i cukier puder. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką, aż masa będzie jednolita.
  4. Pieczenie makaronikówMasę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie krążki. Pozostaw je na 30–40 minut w temperaturze pokojowej, aby utworzyła się na nich delikatna „skórka”. Piecz je ok. 15 minut w piekarniku o temperaturze 160 stopni Celsjusza, aż się lekko zrumienią.
  5. Łączenie makaroników krememPodgrzej śmietankę w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę oraz masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem odstaw do lodówki na 30-40 minut, aby lekko stężał. Zlepiaj nim po dwa makaroniki, łącząc je spodnią stroną.

Makaroniki – kilka wskazówek

Oto wskazówki dzięki którym makaroniki wyjdą, jak należy.

  • Moje makaroniki przekładam zwykle kremem czekoladowym, jednak dobrze sprawdzi się tu także krem orzechowy lub karmelowy.
  • Wierzch makaroników można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.
  • Do masy na makaroniki możecie też dodać trochę ciemnego kakao. Dzięki temu ciasteczka nabiorą bardziej wyrazistej barwy i smaku.
  • Makaroniki najlepsze są po 1-2 dniach od przygotowania, gdy delikatnie zmiękną.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...