Ta pyszna ryba w galarecie nie ma sobie równych. W moim domu to hit od lat

Dodano:
Łosoś w galarecie Źródło: Shutterstock / Magrig
Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć ryb. A na moim stole zawsze musi być ta pyszna ryba w galarecie. Robi się ją łatwo, a wszyscy za nią przepadają. To dlatego, że jest delikatna, a jej smak doskonale podkreślają dodatki.

Ryba w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw, jaka pojawia się na wigilijnych stołach. Większość osób przyrządza w ten sposób karpia, co kosztuje sporo pracy. Ryba ta ma bowiem mnóstwo ości, które powinno się usunąć przed zalaniem galaretą. Dlatego ja sięgam po zupełnie inną rybę i zamieniam ją w hitowe danie. Wszystko dzięki prostym, a pysznym dodatkom.

Jaką rybę można przyrządzić w galarecie?

W galarecie można przyrządzić różne ryby. Warto jednak postawić na gatunki, które zawierają stosunkowo niedużo ości. Wtedy bowiem potrawę tę zjada się z prawdziwą przyjemnością. Może to więc być np. łosoś, pstrąg, dorsz czy sandacz. Najlepiej sięgnąć po filety rybne, które zawierają mało ości. A dodatkowo warto je doczyścić przed gotowaniem lub już po. Do tego celu najlepiej użyć wyparzonej pęsety.

Jak zrobić łososia w galarecie?

Łosoś to jedna z najlepszych ryb, jaką można umieścić w galarecie. To dlatego, że ryba ta ma bardzo smaczne, delikatne mięso. A poza tym jej różowy kolor wygląda bardzo apetycznie w galarecie. Najlepiej sięgnąć po filet bez skóry lub skórę usunąć przed gotowaniem.

Przepis: Łosoś w galarecie

Łosoś w galarecie z dodatkiem rodzynek, cytryny, migdałów i żurawiny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z łososia bez skóry
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 800 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki świeżej żurawiny

Do dekoracji:

  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie bulionuWarzywa oczyść, zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj przyprawy i gotuj całość ok. 45-50 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie wyjmij warzywa i przyprawy łyżką cedzakową.
  2. Gotowanie rybyFilet oczyść, opłucz, usuń z niego ości, pokrój go na porcje. Rybę włóż do gorącego bulionu warzywnego i gotuj na niedużym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie rybę delikatnie wyjmij z wywaru i ułóż ją na półmisku. Do wywaru włóż opłukaną żurawinę i całość chwilę gotuj.
  3. Przygotowanie dodatkówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, odcedź. Migdały możesz zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia, a potem usunąć z nich skórkę. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w plasterki.
  4. Doprawianie galaretyŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Dodaj ją do gorącego wywaru, dokładnie wymieszaj. Galaretę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Zalewanie ryby galaretąRybę obłóż rodzynkami i migdałami. Zalej tężejącą galaretą z dodatkiem żurawiny. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny. Całość dobrze schłodź, by galareta stężała.

Wskazówka: Wywar na galaretę warto sklarować, by była przezroczysta. W tym celu do przestudzonego wywaru należy dodać białko kurzego jaja i całość zagotować. Potem wywar trzeba przecedzić przez sito wyłożone np. ręcznikiem papierowym. I dopiero do klarownego wywaru dodaje się żelatynę.

Co dodać do ryby w galarecie?

Ryba w galarecie lubi dodatek gotowanych jaj i warzyw. Uatrakcyjniają one smak i wygląd potrawy, co nie jest bez znaczenia. Zwykle gotowaną rybę obkłada się pokrojoną marchewką i blanszowanym groszkiem, ale można też sięgać po inne warzywa. Tu dobrze sprawdzi się np. kukurydza z puszki czy gotowany brokuł. Ja jednak lubię wigilijną rybę w galarecie z dodatkiem rodzynek, migdałów i żurawiny. Zyskuje ciekawy smak i konsystencję i pięknie prezentuje się na stole.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...