Świąteczny gulasz z indyka z sekretnym składnikiem. To jednogarnkowe danie rozgrzewa i zachwyca smakiem

Dodano:
Świąteczny gulasz z indyka Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
W święta lubimy spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi przy suto zastawionym stole, ale nie zapominamy też o aktywności. Świąteczny gulasz z indyka na długo syci i rozgrzewa organizm, więc po pysznym posiłku nie brak nam ochoty na długi spacer.

Smaczny i pożywny gulasz z indyka to potrawa, którą można przygotować z różnymi dodatkami. Świąteczną wersję tego specjału wzbogacam aromatycznymi śliwkami suszonymi, które świetnie komponują się z delikatnym smakiem mięsa drobiowego. Dodaję również łyżkę sekretnego składnika, a jest nim delikatna w smaku musztarda Jerozolimska z czosnkiem i cebulą. Jej dodatek świetnie równoważy słodycz śliwek i podbija smak mięsa oraz przypraw.

Jak zrobić świąteczny gulasz z indyka?

Na świąteczny gulasz z indyka wybieram ładny kawałek filetu, który marynuję w aromatycznych przyprawach, a następnie smażę i duszę. Polecam marynować mięso co najmniej 5 godzin. Do marynowania używam własnoręcznie przygotowanej przyprawy do indyka, którą możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw.

Do garnka z gulaszem dorzucam surowe ziemniaki (koniecznie o niskiej zawartości skrobi np. ziemniaki sałatkowe lub ogólnoużytkowe typu B, odmiany m.in. Irga. Gracja, Lord, Avanti), dzięki którym zamieniam gulasz w sycące danie jednogarnkowe.

Przepis podstawowy możesz modyfikować, dodając do potrawy inne owoce suszone np. żurawinę, jabłka, gruszki i morele. Jeżeli nie przepadasz za daniami mięsnymi z owocową nutą, to suszone śliwki możesz zastąpić suszonymi grzybami leśnymi (np. borowikami lub podgrzybkami).

Nie zagęszczam sosu mąką/zasmażką. Dzięki dodaniu surowych ziemniaków i odparowaniu nadmiaru płynu sos zyskuje odpowiednią konsystencję.

Przepis: Świąteczny gulasz z indyka

To genialne w smaku i wytworne danie jednogarnkowe idealnie pasuje na świąteczny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
817 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 500 ml bulionu warzywnego

Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • sól

Dodatkowo:

  • 8 małych ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 łyżka musztardy Jerozolimskiej
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie marynatyW moździerzu utrzyj czosnek z prażoną cebulą oraz ziołami i przyprawami. Powstałą masę wymieszaj z oliwą z oliwek, miodem oraz octem winnym. Porada: jeżeli nie masz moździerza, to możesz przecisnąć czosnek przez praskę, prażoną cebulę pokruszyć, a ziarna gorczycy rozgnieść nożem lub wałkiem i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
  2. Marynowanie mięsaFilet z kurczaka oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso w dużą kostkę o boku 2,5-3 cm i oprósz solą. Przełóż mięso do miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to dłońmi, dzięki czemu każdy kawałek mięsa będzie pokryty aromatyczną mieszanką przypraw. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie pozostałych składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Jeżeli używasz dużych ziemniaków, to pokrój je w dużą kostkę. Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki (opcjonalnie). Marchewkę obierz, umyj i pokrój w grubsze półplasterki.
  4. SmażenieNa suchej patelni podsmaż obtoczone w marynacie mięso. Gdy mięso zacznie się rumienić, zdejmij je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do rondla z grubym dnem. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj klarowane masło i zeszklij cebulę. Przełóż ją do rondla z mięsem i wymieszaj. Na tłuszczu po smażeniu cebuli lekko podsmaż marchewkę i również dodaj ją do rondla z mięsem. W międzyczasie podgrzej bulion (do wyboru drobiowy lub warzywny).
  5. Dodanie bulionuDo garnka z mięsem i warzywami dodaj gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem 20 minut. W tym czasie mięso powinno lekko zmięknąć.
  6. Dodanie ziemniakówDodaj do rondla pokrojone ziemniaki i wymieszaj. Jeżeli dużo bulionu odparowało, to dolej nieco wody. Duś na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy składniki będą niemal gotowe, zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu (jeżeli to konieczne).
  7. Dodanie suszonych śliwek i musztardyDodaj do garnka suszone śliwki oraz musztardę Jerozolimską i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut i wyłącz grzanie. Dopraw gotowy gulasz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porada: danie z powyższego przepisu możesz również przygotować z dodatkiem innego mięsa. Idealnie nada się pierś z kurczaka oraz mięso z udźca kurczaka lub indyka.

Jak podawać świąteczny gulasz z indyka?

Świąteczny gulasz z mięsa drobiowego podaję od razu po przygotowaniu. Wyłożone na talerze porcje potrawy dekoruję posiekaną natką pietruszki. Niektórzy biesiadnicy proszą czasem o kawałek pieczywa do tego dania, by zebrać z talerza pyszny sos.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...