To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń

Dodano:
Zupa rybna z karpia Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Ta zupa rybna z karpia nie ma sobie równych. W moim rodzinnym wielkopolskim domu była zawsze kulinarną gwiazdą wigilijnych wieczerzy. Opiera się na bardzo prostym przepisie, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie od ponad 200 lat.

Moje wigilijne wspomnienia z dzieciństwa to choinka, gwiazdor, prezenty i zupa rybna z karpia. Na ten zestaw bożonarodzeniowych atrakcji czekałam cały rok. Zupa z karpia pojawiała się bowiem na naszym stole tylko raz w roku, właśnie w Wigilię. Przepis na nią jest w naszej rodzinie od ponad 200 lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Jakie czasy, taka zupa z karpia

Co ciekawe, przez lata przepis był modyfikowany w zależności od czasów, w jakich przyszło mojej rodzinie żyć. Pierwotnie jego bazą był średniej wielkości karp. Jednak w chudych wojennych i peerelowskich latach moje prababcie i babcie przygotowywały zupę tylko na bazie karpich główek i ogonów. Moja mama również gotowała tę skromniejszą wersję. Dziś karp nie jest już taką rzadkością, więc zupę gotujemy w bogatszej wersji.

Jak zrobić zupę rybną z karpia?

Bazą tej zupy jest oczywiście karp, którego musisz odpowiednio przygotować. Przede wszystkim dokładnie umyj, aby w całości pozbyć się śluzu. Potem odetnij głowę tuż za skrzelami i zeskrob łuski – zawsze od ogona do głowy. Kolejny krok to patroszenie, które rozpoczynasz od rozcięcia brzucha ryby wzdłuż i usunięcia stamtąd wszystkich wnętrzności. Na koniec dokładnie umyj karpia od wewnątrz i pozostaw do wyschnięcia.

Porada: do przygotowania wywaru rybnego możesz użyć 2 głowy i 2 ogony karpia lub całą rybę. Jeśli przygotowujesz zupę na bazie całego karpia, to pamiętaj, aby nie usuwać ości. To właśnie one, obok głowy i ogona, nadają zupie intensywnego smaku i aromatu.

Przepis: Zupa rybna z karpia

To wyjątkowo pyszny wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
347 w każdej porcji

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1,5 kg karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKarpie głowy i ogony dokładnie opłucz i usuń łuski. Jeśli zdecydujesz się na wersję na bazie całego karpia, to po opłukaniu i usunięciu łusek oczyść rybę i pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz cebulę. Cebulę możesz wcześniej przekroić na pół i delikatnie przypalić na suchej patelni, aby dodać zupie głębszego smaku. Wrzuć ziele angielskie.
  2. Gotowanie wywaruDo gotującego się wywaru dodaj kawałki karpia. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wywar stanie się intensywnie rybny, a warzywa miękkie. Od czasu do czasu zbieraj pianę, która pojawi się na powierzchni.
  3. Przecedzanie wywaruPo ugotowaniu wyjmij wszystkie kawałki karpia oraz warzywa z garnka. Przecedź wywar przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ości i resztek warzyw. Jeśli zupa jest zbyt mętna, powtórz tę czynność, tak by wywar stał się klarowny. Z kawałków ryby ostrożnie usuń ości, tak by się nie rozpadły.
  4. Wykańczanie zupyDo wywaru dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczek lub głębokich talerzy nałóż kawałki ryby i marchewkę. Nalej wywar i udekoruj świeżą natką pietruszki.

Zupa rybna z karpia nie tylko na Wigilię

Ta zupa sprawdza się nie tylko w bożonarodzeniowym menu. Jest lekkostrawna, a w wersji bez zabielania także wyjątkowo niskokaloryczna. Będzie świetną alternatywą dla niedzielnego rosołu. Można ją podawać zarówno jako przystawkę przed głównym daniem, jak i w roli samodzielnego dania – wystarczy dodać grzanki, makaron, ryż czy ziemniaki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...