To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń
Moje wigilijne wspomnienia z dzieciństwa to choinka, gwiazdor, prezenty i zupa rybna z karpia. Na ten zestaw bożonarodzeniowych atrakcji czekałam cały rok. Zupa z karpia pojawiała się bowiem na naszym stole tylko raz w roku, właśnie w Wigilię. Przepis na nią jest w naszej rodzinie od ponad 200 lat, przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Jakie czasy, taka zupa z karpia
Co ciekawe, przez lata przepis był modyfikowany w zależności od czasów, w jakich przyszło mojej rodzinie żyć. Pierwotnie jego bazą był średniej wielkości karp. Jednak w chudych wojennych i peerelowskich latach moje prababcie i babcie przygotowywały zupę tylko na bazie karpich główek i ogonów. Moja mama również gotowała tę skromniejszą wersję. Dziś karp nie jest już taką rzadkością, więc zupę gotujemy w bogatszej wersji.
Jak zrobić zupę rybną z karpia?
Bazą tej zupy jest oczywiście karp, którego musisz odpowiednio przygotować. Przede wszystkim dokładnie umyj, aby w całości pozbyć się śluzu. Potem odetnij głowę tuż za skrzelami i zeskrob łuski – zawsze od ogona do głowy. Kolejny krok to patroszenie, które rozpoczynasz od rozcięcia brzucha ryby wzdłuż i usunięcia stamtąd wszystkich wnętrzności. Na koniec dokładnie umyj karpia od wewnątrz i pozostaw do wyschnięcia.
Porada: do przygotowania wywaru rybnego możesz użyć 2 głowy i 2 ogony karpia lub całą rybę. Jeśli przygotowujesz zupę na bazie całego karpia, to pamiętaj, aby nie usuwać ości. To właśnie one, obok głowy i ogona, nadają zupie intensywnego smaku i aromatu.
Przepis: Zupa rybna z karpia
To wyjątkowo pyszny wywar z dodatkiem marchewki i kilku przypraw.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 347 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry wody
- 1,5 kg karpia
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKarpie głowy i ogony dokładnie opłucz i usuń łuski. Jeśli zdecydujesz się na wersję na bazie całego karpia, to po opłukaniu i usunięciu łusek oczyść rybę i pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej pokrojoną włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz cebulę. Cebulę możesz wcześniej przekroić na pół i delikatnie przypalić na suchej patelni, aby dodać zupie głębszego smaku. Wrzuć ziele angielskie.
- Gotowanie wywaruDo gotującego się wywaru dodaj kawałki karpia. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż wywar stanie się intensywnie rybny, a warzywa miękkie. Od czasu do czasu zbieraj pianę, która pojawi się na powierzchni.
- Przecedzanie wywaruPo ugotowaniu wyjmij wszystkie kawałki karpia oraz warzywa z garnka. Przecedź wywar przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ości i resztek warzyw. Jeśli zupa jest zbyt mętna, powtórz tę czynność, tak by wywar stał się klarowny. Z kawałków ryby ostrożnie usuń ości, tak by się nie rozpadły.
- Wykańczanie zupyDo wywaru dodaj śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczek lub głębokich talerzy nałóż kawałki ryby i marchewkę. Nalej wywar i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Zupa rybna z karpia nie tylko na Wigilię
Ta zupa sprawdza się nie tylko w bożonarodzeniowym menu. Jest lekkostrawna, a w wersji bez zabielania także wyjątkowo niskokaloryczna. Będzie świetną alternatywą dla niedzielnego rosołu. Można ją podawać zarówno jako przystawkę przed głównym daniem, jak i w roli samodzielnego dania – wystarczy dodać grzanki, makaron, ryż czy ziemniaki.