Ta wersja sałatki jarzynowej to hit w mojej rodzinie. Furorę robi za sprawą pożywnego dodatku

Dodano:
Świąteczna sałatka jarzynowa Źródło: Shutterstock / Julia Mikhaylova
Sałatka jarzynowa to klasyczna, polska sałatka, bez której nie obędą się żadne święta, ani uroczystości. Ja jednak robię ją nie tylko z okazji świąt, ale też na codzienną przekąskę. Moja rodzina uwielbia ją w tej pożywnej wersji.

Sałatka jarzynowa to już klasyka polskich przyjęć i świątecznych stołów. Choć robi się ją z najtańszych warzyw, to wszyscy zjadają ją ze smakiem. Jest bowiem aksamitna i aromatyczna. Mnie jednak jakiś czas temu się znudziła, więc postanowiłam ją nieco odmienić. A zrobiłam to prostym i sycącym dodatkiem.

Z jakich składników robi się sałatkę jarzynową?

Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, a więc: marchew, seler, pietruszka, a także ziemniaki. Do sałatki dodaje się także inne składniki, które mają za zadanie dopełnić jej smak i uatrakcyjnić teksturę. Dlatego warzywa korzeniowe łączy się zazwyczaj z: cebulą, ogórkiem kiszonym, groszkiem konserwowym, jabłkiem i gotowanym jajkiem. Smaku całości dodaje majonez, który stanowi pyszny łącznik.

Jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem?

Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by do sałatki jarzynowej dodać kawałki śledzia. I przyznam, że był to strzał w dziesiątkę, bo kawałeczki ryby doskonale komponują się z pozostałymi składnikami sałatki. Poza tym dzięki dodatkowi ryby sałatka robi się pożywniejsza i bardziej sycąca. Śledzia dodaję solonego w postaci drobno pokrojonych filetów. Wcześniej moczę je w wodzie, jednak niezbyt długo, bo takie małe kawałki, nawet jak są dość słone zjada się z przyjemnością.

Przepis: Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka z warzyw korzeniowych z dodatkiem solonych filetów śledziowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 solone filety śledziowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2–3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywZiemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyj i ugotuj w mundurkach. Odlej wodę, warzywa wystudź, obierz.
  2. Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. W tym czasie możesz raz wymienić wodę, by przyspieszyć efekt odsalania śledzi. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Rozdrabnianie składnikówUgotowane warzywa, jajka, obrane jabłko, cebulę i ogórki pokrój w małą kostkę. W niedużą kostkę pokrój też filety śledziowe.
  4. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj odsączony groszek, musztardę i majonez. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw ją na 2-3 godziny do lodówki.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową zwykle robimy z wyprzedzeniem i w większych ilościach. Dlatego istotny jest sposób jej przechowywania, by nikomu nie zaszkodziła. Składnikami, które przyspieszają psucie się sałatki są: surowa cebula i jabłko, gotowane jajko oraz majonez. By więc przedłużyć świeżość sałatki, składniki te należy dodać do sałatki tuż przed jej podaniem. U mnie nie ma z tym problemu, bo zawsze najwięcej czasu schodzi się z pokrojeniem warzyw korzeniowych. A dodatki siekam z przyjemnością.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...