Ta wersja sałatki jarzynowej to hit w mojej rodzinie. Furorę robi za sprawą pożywnego dodatku
Sałatka jarzynowa to już klasyka polskich przyjęć i świątecznych stołów. Choć robi się ją z najtańszych warzyw, to wszyscy zjadają ją ze smakiem. Jest bowiem aksamitna i aromatyczna. Mnie jednak jakiś czas temu się znudziła, więc postanowiłam ją nieco odmienić. A zrobiłam to prostym i sycącym dodatkiem.
Z jakich składników robi się sałatkę jarzynową?
Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, a więc: marchew, seler, pietruszka, a także ziemniaki. Do sałatki dodaje się także inne składniki, które mają za zadanie dopełnić jej smak i uatrakcyjnić teksturę. Dlatego warzywa korzeniowe łączy się zazwyczaj z: cebulą, ogórkiem kiszonym, groszkiem konserwowym, jabłkiem i gotowanym jajkiem. Smaku całości dodaje majonez, który stanowi pyszny łącznik.
Jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem?
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by do sałatki jarzynowej dodać kawałki śledzia. I przyznam, że był to strzał w dziesiątkę, bo kawałeczki ryby doskonale komponują się z pozostałymi składnikami sałatki. Poza tym dzięki dodatkowi ryby sałatka robi się pożywniejsza i bardziej sycąca. Śledzia dodaję solonego w postaci drobno pokrojonych filetów. Wcześniej moczę je w wodzie, jednak niezbyt długo, bo takie małe kawałki, nawet jak są dość słone zjada się z przyjemnością.
Przepis: Sałatka jarzynowa ze śledziem
Sałatka z warzyw korzeniowych z dodatkiem solonych filetów śledziowych
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 4 solone filety śledziowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1 małe jabłko
- 1 mała cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2–3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie warzywZiemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyj i ugotuj w mundurkach. Odlej wodę, warzywa wystudź, obierz.
- Moczenie śledziFilety śledziowe opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. W tym czasie możesz raz wymienić wodę, by przyspieszyć efekt odsalania śledzi. Filety osącz, osusz papierowym ręcznikiem.
- Rozdrabnianie składnikówUgotowane warzywa, jajka, obrane jabłko, cebulę i ogórki pokrój w małą kostkę. W niedużą kostkę pokrój też filety śledziowe.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj odsączony groszek, musztardę i majonez. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw ją na 2-3 godziny do lodówki.
Jak przechowywać sałatkę jarzynową?
Sałatkę jarzynową zwykle robimy z wyprzedzeniem i w większych ilościach. Dlatego istotny jest sposób jej przechowywania, by nikomu nie zaszkodziła. Składnikami, które przyspieszają psucie się sałatki są: surowa cebula i jabłko, gotowane jajko oraz majonez. By więc przedłużyć świeżość sałatki, składniki te należy dodać do sałatki tuż przed jej podaniem. U mnie nie ma z tym problemu, bo zawsze najwięcej czasu schodzi się z pokrojeniem warzyw korzeniowych. A dodatki siekam z przyjemnością.