Napar od dietetyczki obniża mi cukier. Sprawdź, jak działa ten pyszny i zdrowy napój
Zanim sięgnąłem po napar polecony przez specjalistkę, postanowiłem poczytać na jego temat. Rooibos (nazywany również czerwoną herbatą) to napar z liści czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis), pochodzącego z Republiki Południowej Afryki. Jego smak polubiłem od pierwszego spróbowania. Napar charakteryzuje się łagodnym, lekko słodkawym smakiem, a w aromacie wyczuwalne są nuty miodowe, kwiatowe lub waniliowe (w zależności od produktu).
Dodatkowo rooibos nie zawiera kofeiny, więc mogę pić go o dowolnej porze dnia. Z przyjemnością sięgam po niego nawet wieczorem, bez obawy o to, że będę miał problem ze snem.
Po rooibos powinny sięgać nie tylko osoby z problemem wysokiego poziomu glukozy we krwi. Polecany jest również osobom dbających o zdrowe serca i mocny układ odpornościowy. Zawarte w czerwonokrzewie przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Badania sugerują, że regularne spożywanie rooibos może wspierać serce, obniżając poziom „złego”, a podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu. Dodatkowo, napar ten wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co może wspierać układ odpornościowy.
Jak picie rooibos wpływa na poziom cukru we krwi?
Herbatka rooibos zawiera unikalny przeciwutleniacz o nazwie aspalatyna, który według badania może wykazywać działanie przeciwcukrzycowe. Analizy przeprowadzone na zwierzętach z cukrzycą typu 2 sugerują, że aspalatyna może obniżać poziom glukozy we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Dlatego przypuszczalnie regularne picie rooibos jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub zagrożonych jej rozwojem. Niemniej jednak, potrzebne są dalsze badania na ludziach, aby potwierdzić te efekty.
Jak zrobić herbatkę rooibos?
Aby przygotować napar z rooibos, zalewam 1 łyżeczkę suszu 200 ml wrzącej wody i parzę przez 5–8 minut. Jeśli zdecydujesz się na jego picie, to unikaj zbyt krótkiego parzenia. Może to spowodować, że czerwonokrzew uwolni dużo mniej cennych związków. Tradycyjna metoda parzenia rooibos polega na gotowaniu suszu na małym ogniu przez około 10 minut, aż ten opadnie na dno. Taki proces zwiększa intensywność smaku i poprawia korzyści zdrowotne naparu. Niektórzy, aby nie tracić cennych lotnych związków zawartych w naparze, nie gotują go, tylko przygotowują w termosie.
Jakie dodatki do rooibos?
Smak i zdrowotne właściwości czerwonej herbatki poprawiam, dodając do niej takie składniki jak:
- cytryna – owoc ten zwiększa zawartość witaminy C i potęguje działanie antyoksydacyjne,
- imbir – dodaje ostrości oraz wzmacnia działanie przeciwzapalne i poprawia trawienie.
- miód – dodaje naturalnej słodyczy oraz poprawia właściwości antybakteryjne; ważne jednak, by miód trafiał na napoju, który ma maksymalnie temperaturę 40 stopni Celsjusza.