Te kruche babeczki nie mają sobie równych. To zasługa prostego, aromatycznego kremu
Kruche babeczki to podstawa słodkiego deseru. A to co znajdzie się w ich środku, przesądzi o smaku całości. Dziś zapraszam was na babeczki z prostym, aromatycznym kremem. Robi się go w parę chwil, a wszystkich zachwyca smakiem. Takie babeczki możecie przygotować na co dzień lub jako weekendowy albo świąteczny deser.
Prosty sposób na korpusy z kruchego ciasta
Jeśli chcecie raz-dwa przygotować kruche babeczki z kremem, możecie sięgnąć po gotowe, słodkie korpusy z kruchego ciasta. Są bardzo delikatne, więc uważajcie przy ich transporcie. Niestety sporo kosztują, więc bardziej opłaca się przygotować takie kruche korpusy własnoręcznie. Wystarczy zagnieść ciasto z czterech składników, schłodzić i wylepić nim foremki na babeczki. Po upieczeniu są gotowe do nadziania. A jeśli nie wykorzystacie ich od razu, też nie ma problemu. Takie kruche korpusy w suchym i chłodnym miejscu mogą poleżeć nawet 2 tygodnie.
Jak zrobić kruche babeczki z kremem orzechowym?
Przygotowanie babeczek z kremem orzechowym zawsze zaczynam od upieczenia korpusów z kruchego ciasta. Często robię je nawet kilka dni wcześniej. Gdy domowników najdzie ochota na pyszne babeczki, wystarczy tylko przyrządzić krem i nadziać nim chrupiące babeczki.
Przepis: Babeczki z kremem orzechowym
Kruche babeczki wypełnione kremem orzechowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na krem:
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek mleka
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kruchego ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli oraz kawałki zimnego masła. Składniki posiekaj nożem, rozkrusz w palcach. Dodaj do nich cukier puder, żółtko i zimną wodę. Zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
- Pieczenie korpusówPrzygotuj foremki na babeczki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim wnętrze foremek. Korpusy piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza. Wyjmij je z piekarnika, przestudź, wyjmij z foremek, całkowicie wystudź.
- Przygotowanie kremuOrzechy przebierz, podpraż na suchej patelni, otrzyj je ze skórki. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe wystudzone orzechy zblenduj na gładką masę. Mleko podgrzej w rondelku, wsyp do niego zmielone orzechy, gotuj je ok. 2 minuty na małym ogniu, wystudź. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem, a potem z masą orzechową.
- Napełnianie korpusówPrzygotowanym kremem napełnij rękaw cukierniczy lub szprycę. Wyciskaj go ozdobnie do kruchych korpusów. Odłożone orzechy drobno posiekaj, posyp nimi babeczki. Babeczki wstaw na kilka godzin do lodówki.
Inne pomysły na krem do babeczek
Jeśli z jakiś powodów nie chcecie przygotowywać kremu orzechowego do babeczek, możecie go zastąpić innym kremem. Może to być np.krem cytrynowy (lemon curd), który zrobicie z żółtek, cukru, masła oraz soku i skórki z cytryny. Dobrze też sprawdzi się krem czekoladowy, przygotowany na bazie kremówki i roztopionej czekolady albo krem kawowy z mascarpone, cukru i espresso.