Soczystą karkówkę robię na Boże Narodzenie. Mięso w mig znika ze stołu, a przepis jest banalnie prosty

Dodano:
Karkówka w sosie Źródło: Shutterstock / Marian Weyo

W święta Bożego Narodzenia od lat w jeden dzień rodzinny obiad jest u nas. Przygotowuję wtedy kilka pysznych dań, ale jedną z najszybciej znikających ze stołu jest karkówka w sosie cebulowo-czosnkowym. Ten przepis to majstersztyk. Mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste jednocześnie. To kwintesencja świątecznego ciepła i domowego smaku. Danie jest wykwintne, a zrobisz je łatwo z prostych składników.

Jak zrobić soczystą karkówkę w sosie cebulowo-czosnkowym?

Z mojego przepisu przygotujesz delikatne plastry karkówki, które niemal rozpływają się w ustach. Delikatne mięso otulone jest aromatycznym, kremowym sosem cebulowo-czosnkowym. Jak raz zrobisz to świąteczne danie, gwarantuję, że będziesz do niego wracać. Efekt idealnie miękkiego i soczystego mięsa zawdzięczam dłuższemu pieczeniu (1,5 godziny w 180°C). Na szczęście przygotowując świąteczny obiad, długi czas pieczenia nie jest problemem, ponieważ w tym czasie przygotowuję inne potrawy.

Porada: do przygotowania bazy sosu wykorzystuję dodatek białego wytrawnego wina, który możesz zastąpić taką samą ilością bulionu. Musztardę najlepiej wybrać dijon lub sarepskę. Bulion może być warzywny lub mięsno-warzywny.

Przepis: Karkówka w sosie cebulowo-czosnkowym

Soczyste mięso idealne na rodzinny obiad świąteczny lub okolicznościowy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
577 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml bulionu
  • 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można zastąpić bulionem)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsa:Karkówkę pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Przypraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wmasuj przyprawy w mięso, a następnie odstaw je na 30 minut, aby przeszło smakiem przypraw.
  2. Przygotowanie bazy sosuCebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie i delikatnie się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, aż uwolni aromat.
  3. Podsmażanie mięsa:Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż plastry karkówki na złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty na stronę). Dzięki temu mięso zachowa soczystość.
  4. PieczenieDo dużego naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę i czosnek, równomiernie rozkładając je na dnie. Na cebuli ułóż plastry karkówki, tak aby lekko na siebie nachodziły. W misce wymieszaj bulion z musztardą (i winem, jeśli używasz). Polej tą mieszanką mięso. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1,5 godziny.
  5. DopiekaniePo 1,5 godziny zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aby mięso i sos delikatnie się przyrumieniły. Wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj.

Z czym podawać karkówkę w sosie cebulowo-czosnkowym?

Ja najczęściej serwuję karkówkę z pieczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz zestawem świątecznych surówek, np. z buraków lub kapusty kiszonej. Oczywiście możliwości dodatków jest więcej. Mięso w połączeniu z aksamitnym sosem świetnie komponuje się również z kaszami oraz kluskami, na przykład śląskimi.

Czy można skrócić czas pieczenia mięsa?

Oczywiście, jeśli czas cię godni, możesz lekko zmodyfikować przepis. Zrezygnuj z długiego duszenia na rzecz bardziej intensywnego, krótkiego pieczenia. Wtedy karkówkę piecz w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, a ostatnie 10 minut piecz bez przykrycia, by się zarumieniło. Pamiętaj jednak, że krótszy czas obróbki termicznej oznacza, że mięso będzie bardziej „zbite”, ale oczywiście nadal soczyste i aromatyczne.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...