Soczystą karkówkę robię na Boże Narodzenie. Mięso w mig znika ze stołu, a przepis jest banalnie prosty
W święta Bożego Narodzenia od lat w jeden dzień rodzinny obiad jest u nas. Przygotowuję wtedy kilka pysznych dań, ale jedną z najszybciej znikających ze stołu jest karkówka w sosie cebulowo-czosnkowym. Ten przepis to majstersztyk. Mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste jednocześnie. To kwintesencja świątecznego ciepła i domowego smaku. Danie jest wykwintne, a zrobisz je łatwo z prostych składników.
Jak zrobić soczystą karkówkę w sosie cebulowo-czosnkowym?
Z mojego przepisu przygotujesz delikatne plastry karkówki, które niemal rozpływają się w ustach. Delikatne mięso otulone jest aromatycznym, kremowym sosem cebulowo-czosnkowym. Jak raz zrobisz to świąteczne danie, gwarantuję, że będziesz do niego wracać. Efekt idealnie miękkiego i soczystego mięsa zawdzięczam dłuższemu pieczeniu (1,5 godziny w 180°C). Na szczęście przygotowując świąteczny obiad, długi czas pieczenia nie jest problemem, ponieważ w tym czasie przygotowuję inne potrawy.
Porada: do przygotowania bazy sosu wykorzystuję dodatek białego wytrawnego wina, który możesz zastąpić taką samą ilością bulionu. Musztardę najlepiej wybrać dijon lub sarepskę. Bulion może być warzywny lub mięsno-warzywny.
Przepis: Karkówka w sosie cebulowo-czosnkowym
Soczyste mięso idealne na rodzinny obiad świąteczny lub okolicznościowy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 577 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 4 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 200 ml bulionu
- 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można zastąpić bulionem)
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsa:Karkówkę pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Przypraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Wmasuj przyprawy w mięso, a następnie odstaw je na 30 minut, aby przeszło smakiem przypraw.
- Przygotowanie bazy sosuCebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę na średnim ogniu, aż zmięknie i delikatnie się zarumieni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, aż uwolni aromat.
- Podsmażanie mięsa:Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Obsmaż plastry karkówki na złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty na stronę). Dzięki temu mięso zachowa soczystość.
- PieczenieDo dużego naczynia żaroodpornego przełóż podsmażoną cebulę i czosnek, równomiernie rozkładając je na dnie. Na cebuli ułóż plastry karkówki, tak aby lekko na siebie nachodziły. W misce wymieszaj bulion z musztardą (i winem, jeśli używasz). Polej tą mieszanką mięso. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową lub pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1,5 godziny.
- DopiekaniePo 1,5 godziny zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aby mięso i sos delikatnie się przyrumieniły. Wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżym rozmarynem i podawaj.
Z czym podawać karkówkę w sosie cebulowo-czosnkowym?
Ja najczęściej serwuję karkówkę z pieczonymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz zestawem świątecznych surówek, np. z buraków lub kapusty kiszonej. Oczywiście możliwości dodatków jest więcej. Mięso w połączeniu z aksamitnym sosem świetnie komponuje się również z kaszami oraz kluskami, na przykład śląskimi.
Czy można skrócić czas pieczenia mięsa?
Oczywiście, jeśli czas cię godni, możesz lekko zmodyfikować przepis. Zrezygnuj z długiego duszenia na rzecz bardziej intensywnego, krótkiego pieczenia. Wtedy karkówkę piecz w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 200°C pod przykryciem, a ostatnie 10 minut piecz bez przykrycia, by się zarumieniło. Pamiętaj jednak, że krótszy czas obróbki termicznej oznacza, że mięso będzie bardziej „zbite”, ale oczywiście nadal soczyste i aromatyczne.