Miodownik z przepisu mojej babci to mistrzostwo. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta
Miodownik tradycyjnie gości na moim stole w Boże Narodzenie, bo doskonale wpisuje się w świąteczne menu. Nie wymaga wiele pracy i można go przygotować „na raty”, ze sporym wyprzedzeniem – blaty miodowe piekę 2 tygodnie przed świętami. Długie leżakowanie sprawia, że stają się miękkie i po przełożeniu kremem ciasto rozpływa się w ustach.
Tradycyjne ciasto miodowe z kremem długo zachowuje świeżość
Blaty do ciasta miodowego można przechowywać przez bardzo długi czas. Babcia przechowywała je w spiżarni owinięte lnianą ściereczką i przykryte formą, w której się piekły nawet przez 4 tygodnie i nigdy się nie zepsuły. Po przełożeniu kremem ciasto miodowe może być przechowywane nawet przez 7-10 dni w lodówce. Trzeba jednak pamiętać o szczelnym opakowaniu go folią spożywczą, żeby nie chłonęło zapachów. Teoretycznie im dłużej przechowywany miodownik, tym lepiej, jednak w praktyce ciasto miodowe z kremem znika do ostatniego okruszka, zanim się obejrzę.
Jak zrobić miodowe ciasto z kremem grysikowym?
Miodowe blaty nie wymagają długiego pieczenia. Musisz jednak wiedzieć, że nie jest to wypiek, który przygotujesz na ostatnią chwilę. Im wcześniej przystąpisz do pieczenia, tym lepiej, bo wówczas ciasto zdąży zmięknąć po przełożeniu masą. Krem grysikowy, którym przekładma ciasto, to jeden z najprostszych w przygotowaniu kremów do wypieków. Żeby masa się nie zwarzyła, grysik i masło powinny mieć temperaturę pokojową.
Wskazówka: jeżeli chcesz przyspieszyć mięknięcie blatów, to nasącz zimne ciasto ulubionym ponczem i po 12-24 godzinach przełóż kremem, a następnie schładzaj ciasto przez minimum 24 godziny. Smak blatów miodowych możesz wzbogacić, nasączając je wodą z dodatkiem tradycyjnego rumu, rumu bezalkoholowego lub aromatu rumowego.
Piekę miodownik w dużej formie o wymiarach 35 x 24 cm – z podanych proporcji składników wychodzą 3 blaty (3 blaty upieczesz również w dużej tortownicy o średnicy 32 cm). Możesz też upiec miodownik w mniejszej tortownicy – wówczas otrzymasz więcej blatów. Przykładowo: piekąc ciasto miodowe w tortownicy o średnicy 23 cm, otrzymasz ich 6.
Przed wyłożeniem kremu smaruję blaty marmoladą, ale możesz pominąć ten składnik. Najlepsze do miodownika są przetwory o kwaskowatym smaku np. ze śliwek, winogron lub czarnej porzeczki. Bardzo przyjemny smak ma również ciasto miodowe z kremem grysikowym oraz marmoladą z pomarańczy i imbiru.
Przepis: Miodownik z grysikowym kremem
To ciasto miodowe to rewelacyjny wypiek z masą z kaszy manny, powidłami i orzechami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 średnie jajka
- 10 kropli ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na krem:
- 500 ml mleka
- 2/3 szklanki kaszy manny
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 4 łyżki marmolady
Do dekoracji:
- 2 tabliczki czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
- 50 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej z sodą na stolnicę lub do miski. Dodaj jajka, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Wyrób jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj kulę. Owiń porcje ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- WałkowanieRozwałkuj porcję ciasta, formując prostokąt. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Porada: możesz również pokroić schłodzone ciasto na plastry, ułożyć w formie i uklepać.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz blaty na miodownik przez 12-15 minut – do zrumienienia. Porada: możesz upiec 2 blaty jednocześnie, ale wówczas skorzystaj z funkcji termoobiegu. Upieczone blaty miodowe wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Przygotowanie kremu grysikowego1 i 1/2 szklanki mleka wlej do garnka z grubym dnem. Dodaj ekstrakt waniliowy i zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj kaszę mannę, wymieszaj i wlej do garnka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kasza zmięknie i zgęstnieje – powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Gotową kaszę wystudź. Możesz przykryć powierzchnię grysiku folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch lub często mieszać kaszę w czasie stygnięcia. W wysokim naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem – masa powinna być jasna i puszysta. Dodaj miód i stopniowo dodawaj kaszę mannę, miksując na średnich obrotach – gotowa masa ma jednolitą konsystencję i jest puszysta.
- WykonanieWłóż pierwszy blat ciasta miodowego do wyścielonej papierem formy. Posmaruj ciasto połową marmolady i wyłóż połowę kremu. Powtórz czynności, robiąc kolejne warstwy ciasta. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto, aż blaty będą miękkie.
- DekorowanieCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść z dodatkiem śmietanki kremówki w kąpieli wodnej. Orzechy (ilość wedle uznania) posiekaj i podpraż na suchej patelni. Udekoruj wierzch ciasta miodowego polewą i posyp orzechami. Wstaw do lodówki, żeby polewa zastygła.
Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój. Podaj deser, gdy ogrzeje się do temperatury pokojowej. Smak miodownika doskonale pasuje do kawy, herbaty, mleka i kakao.
Inne masy do ciasta miodowego
Miodowe placki możesz również przełożyć np.:
- tradycyjną masą budyniową;
- masą z bitej śmietany i kajmaku,
- masą ze śmietanki kremówki i serka mascarpone,
- masą budyniową lub kremem z mascarpone z dodatkiem kawy, zmielonych orzechów bądź czekolady.
Wyśmienicie smakuje również ciasto miodowe przełożone dwoma rodzajami kremu.