Najłatwiejsza surówka, jaką robiła moja babcia, smakuje każdemu. Przypomnij sobie smak dzieciństwa
Moja babcia często podawała do obiadu tradycyjną polską surówkę z sałaty, świeżego ogórka i pomidorów. Oczywiście najlepiej smakowała ta z warzywami z babcinego ogrodu. Ale zejdźmy na ziemię. Teraz też sięgam po przepis na tę surówkę, a świeże warzywa kupuję na bazarku lub w osiedlowym sklepie. Ten dodatek do dań obiadowych smakuje wszystkim w moim domu. Jego sekretem jest pyszna śmietana, która otula świeże warzywa. Aż ślinka cieknie.
Jak zrobisz szybką surówkę z sałaty, ogórka i pomidorów?
Przepis jest dziecinnie prosty. Wystarczy pokroić umyte warzywa i polać odpowiednio przyprawioną śmietaną. Wszystko zajmie 10 minut.
Wskazówki: jeśli masz świeże ogórki z cienką skórką, to polecam ich nie obierać, a jedynie dokładnie umyć przed pokrojeniem. To ważne, by, jeśli to tylko możliwe, jeść ogórki ze skórką, bo pod nią znajduje się najwięcej błonnika i witamin. Jeśli chcesz, by dodatek do obiadu miał mniej tłuszczu, to śmietanę 18% zmień na 10% lub 12%, a najlepiej na jogurt lub skyr naturalny.
Przepis: Surówka z sałaty, ogórka i pomidorów
To jedna z najbardziej tradycyjnych i uniwersalnych surówek w naszej kuchni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka sałaty
- 3 pomidory
- 2 świeże ogórki (pokrojone w cienkie plasterki)
- 150 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- szczypta cukru
- świeży koperek do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywUmyj dokładnie sałatę, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory umyj i pokrój w plasterki lub ósemki, w zależności od wielkości. Ogórki umyj, obierz (opcjonalnie) i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzucaj do dużej miski.
- Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj śmietanę z odrobiną soli i pieprzu. Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę cukru, by lekko przełamać kwasowość śmietany. Możesz też dodać trochę drobno posiekanego świeżego koperku, jeśli lubisz.
- Łączenie składnikówWarzywa polej przygotowaną śmietaną i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Do jakich dań podawać babciną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną?
Moja babcia niemal do każdego mięsnego dania z ziemniakami serwowała tę genialną sałatę, ogórki i pomidory ze śmietaną. I przyznaję, że zawsze było pysznie. Ta prosta w przygotowaniu surówka idealnie pasuje do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Oto kilka propozycji:
- kotlety schabowe lub mielone podawany z ziemniakami,
- pieczony lub smażony kurczak serwowany z ziemniakami lub kopytkami,
- smażona lub pieczona ryba,
- kluski śląskie ze zrazami we własnym sosie.
Ale na tym lista się nie kończy, ponieważ moim zdaniem jej uniwersalność sprawia, że można podać ją praktycznie do każdego domowego posiłku.