Pyszny sernik pistacjowy robię z sera z wiaderka. Wystarczy zmiksować składniki

Dodano:
Sernik pistacjowy Źródło: Shutterstock / Shebeko
Sernik pistacjowy to deser, którego chyba nikt nie odmówi. Mój przepis to ciasto bez spodu, robione z sera z wiaderka i takie, gdzie tylko wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Prościej się nie da.

Sernik to u mnie takie ciasto, po które sięgam, kiedy mam ochotę na coś naprawdę dobrego, ale bez konieczności długiego stania w kuchni. Dlatego często piekę serniki z sera z wiaderka i serniki bez spodu, aby nie dokładać sobie dodatkowej pracy. Sernik pistacjowy to deser wyjątkowy – nie dość, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste, to smakuje obłędnie.

Jak zrobić sernik pistacjowy z sera z wiaderka?

Kluczem do sukcesu i dobrego smaku jest tu pasta pistacjowa. I to za jej sprawą nie mogę powiedzieć, że to tanie ciasto. Do takiego sernika trzeba kupić stuprocentową pastę pistacjową: same pistacje zmielone na gładką pastę. Uwierz, że warto. Wszelkie kremy, które często jedynie w połowie składają się z pistacji, to nie jest to samo i ciasto nie będzie tak pyszne i tak mocno pistacjowe.

Rada: robiłam to ciasto w różnych wersjach, dlatego podpowiem, że ilość pistacji można nieco zmieniać (kiedyś miałam jedynie mały słoiczek pasty pistacjowej i zrobiłam ten sernik ze 100 g) – można więc przyjąć, że na ten sernik potrzeba 100-200 g pasty pistacjowej, oczywiście im więcej, tym smak pistacji intensywniejszy.

Mój sekretny dodatek do tego sernika to słony serek śmietankowy typu philadelphia. Doskonale podbija smak pistacji i słodycz deseru. Nie pomijaj tego składnika.

Przepis: Sernik pistacjowy

Pyszny i wilgotny sernik z sera z wiaderka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
626 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 125 g serka philadelphia
  • 120 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g pasty pistacjowej

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy sernikowejDo miski przełóż ser z wiaderka, serek philadelphia, cukier, jajka, roztopione (przestudzone masło) i miksuj wszystko na gładką masę. Dodaj budyń i pastę z pistacji i miksuj do wymieszania składników.
  2. Pieczenie ciastaPrzelej masę serową do foremki. Na dolną półkę piekarnika włóż dodatkowo naczynie wypełnione wodą. Piecz ciasto godzinę w temperaturze 175 stopni.

Nie wyciągaj sernika od razu z piekarnika. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i daj mu spokojnie ostygnąć. Tak jak dzięki naczyniu z wodą nie powinien popękać, tak powolne studzenia zapobiega gwałtownemu opadaniu ciasta. Po ostudzeniu sernik można przełożyć do lodówki.

Pomysły na sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy można udekorować wedle własnego uznania (np. czekoladą i pistacjami). Ja najczęściej podaję go jedynie oprószonego cukrem pudrem. Taki sernik jest dość słodki, dlatego będzie też świetnie smakował z kwaśnymi dodatkami, np. z sosem malinowym (patrz zdjęcie). Taki sos można zrobić z mrożonych owoców.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...