Zamiast zwykłej owsianki postaw na otrębiankę. Jest dobra dla jelit i dla figury

Dodano:
Owsianka z otrębów owsianych Źródło: Shutterstock / Yulia Davidovich
Otręby owsiane to prawdziwy śniadaniowy hit. Są zdrowsze niż płatki owsiane i można z nich przyrządzić pożywną otrębiankę.

Owsianka z otrębów owsianych albo po prostu otrębianka. Niezależnie od tego, jak powiesz na to śniadanie, jedno jest pewne: to błonnikowa bomba i danie, które będzie miało dobry wpływ na pracę jelit i pomoże zachować zdrową sylwetkę. Jeśli do tej pory nie sięgałeś po otręby owsiane, warto zwrócić uwagę na ten produkt.

Czym są otręby owsiane?

Otręby owsiane czasem mylone są z płatkami owsianymi, a to dwa różne produkty. Płatki owsiane powstają z ziarna pozbawionego łusek, a otręby owsiane to nic innego, jak te łuski. Otręby owsiane są bogate w błonnik, ale także magnez, fosfor, cynk i potas.

Otręby owsiane najłatwiej znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub na półkach ze zdrowymi produktami w dużych marketach. Bez trudu można je kupić przez Internet.

Jak zrobić owsiankę z otrębów owsianych?

Owsianka z otrębów owsianych to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Tak naprawdę możesz przygotować otrębiankę tak, jak swoją ulubioną owsiankę. My proponujemy najprostszy przepis na otrębiankę na mleku z odrobiną miodu. Możesz zamiast mleka wykorzystać dowolny napój roślinny, np. mleko owsiane, migdałowe czy kokosowe dedykowane do kawy.

Przepis: Otrębianka

Owsianka na bazie otrębów owsianych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
4 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
329

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • szczypta soli

opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiOtręby wymieszaj z mlekiem i gotuj kilka minut (mieszając), aż owsianka zgęstnieje.
  2. Serwowanie owsiankiGotową owsiankę z otrębów możesz posłodzić odrobiną miodu. Otrębiankę można jeść na ciepło i na zimno.

Otrębiankę można podawać ulubionymi owocami (na zdjęciu są karmelizowane na odrobinie masła brzoskwinie), orzechami czy migdałami.

Pomysły na otrębiankę

Otrębianka daje ogromne możliwości na przygotowanie zdrowych, wartościowych śniadań. Do otrębianki możesz dodać np. pożywne banany, albo gotować ją z dodatkiem jabłka i odrobiny cynamonu (bardzo polecamy taką wersję na chłodne poranki). Do otrębianki można też dodać nasiona chia, ale też wymieszać otręby pół na pół z płatkami owsianymi.

Jeśli lubisz bardzo kremowe owsianki, przygotuj owsiankę nocną z otrębami: wówczas weź płatki i otręby pół na pół, zalej mlekiem, jogurtem lub innym płynem i odstaw na noc do napęcznienia a rano ciesz się pysznym śniadaniem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...