Pyszne i zdrowe brownie robię z nietypowym dodatkiem. Po 10 minutach ciasto wkładam do piekarnika
Pomysł na to pyszne brownie narodził się, gdy do córki na urodziny miała przyjść koleżanka z nietolerancją glutenu. Tym sposobem powstał przepis na zdrowe czekoladowe ciasto bez glutenu. Przepis jest dziecinnie prosty, więc musisz go wypróbować. Jest w nim jeden nietypowy dla tego deseru składnik – awokado. Dodanie go to moim zdaniem świetny sposób na wzbogacenie ciasta zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Aby ciasto było bez glutenu, w przepisie zdecydowałem się na wykorzystanie mąki migdałowej (która jest niczym innym, jak zmielonymi migdałami).
Jak zrobić zdrowe brownie bez glutenu?
Przepis to krótka lista składników. Przygotowanie masy, z której upieczesz brownie, zajmie zaledwie 10 minut. Po 40 minutach w piekarniku deser będzie gotowy. Pamiętaj, by włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni Celsjusza (góra-dół), zanim zaczniesz mieszać składniki. Zaoszczędzisz czas.
Porada: olej rzepakowy z mojego przepisu możesz zamienić na taką samą ilość oleju kokosowego.
Przepis: Brownie z awokado
Brownie to chyba jedno z najpopularniejszych ciast, jakie znane jest na całym świecie. Moje bezglutenowe brownie z awokado to zdrowa wersja tego popularnego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 188 w każdej porcji
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Połączenie części składnikówDo miski wrzuć miąższ z awokado, jajka, cukier trzcinowy, syrop klonowy oraz olej. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Przygotowanie masy na ciastoDo masy dodaj kakao, mąkę migdałową, sodę i sól. Ponownie zmiksuj do dokładnego połączenia składników. Następnie gorzką czekoladę posiekaj i delikatnie wmieszaj w masę.
- PieczenieFormę 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej masę na ciasto. Piecz przez 25–30 minut.
Choć ciasto można jest od razu po upieczeniu, to ja radzę po wystudzeniu wstawić brownie do lodówki na 3 godziny i dopiero wtedy je podać. Schłodzone brownie nie tylko łatwiej się kroi na estetyczne kawałki, bo brzegi się nie kruszą, ale również ma bardziej czekoladowy smak.
Dlaczego warto dodać awokado do brownie?
Dodanie awokado do brownie to świetny sposób na wzbogacenie ciasta. Owoc te warto dodać z kilku powodów:
- To zdrowy zamiennik niezdrowego tłuszczu (np. masła) – awokado jest bogate w zdrowe, jednonienasycone tłuszcze, wspierają zdrowie serca i obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL).
- Awokado nadaje ciastu wilgotną i kremową konsystencję. Dzięki temu brownie jest miękkie, nie wysycha podczas pieczenia i długo pozostaje świeże.
- Jest naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak: witaminy C, E, K, B6, które wspierają układ odpornościowy i zdrowie skóry, potas – korzystnego dla układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz błonnika, który poprawia trawienie i syci na dłużej.
- To świetna opcja dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ awokado zastępuje masło, co czyni moje brownie bardziej przyjaznym dla osób, które unikają nabiału lub nie mogą jeść laktozy.
Nie musisz się martwić, że w deserze wyczuwalny będzie smak awokado. Owoc ten ma bowiem delikatny smak, który w czekoladowym brownie staje się praktycznie niewyczuwalny. Możesz więc cieszyć się klasycznym smakiem brownie z korzyściami zdrowotnymi.