Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami
Przepis na pierniczki do dekorowania dostałam lata temu od Słowaczki, która ich pieczenie i dekorowanie opanowała do perfekcji. Zawsze podkreślała, że Słowacy słyną z pieczenia rewelacyjnych pierniczków na Boże Narodzenia i jedno jest pewne: ten przepis jest doskonały! Można z niego zrobić pierniki o dowolnym kształcie, pierniki na choinkę, ale też domki z piernika.
Jak zrobić pierniczki do dekorowania?
Przepis wymaga nieco zachodu, ale jeśli będziesz postępować według instrukcji, wszystko wyjdzie idealnie. Postaraj się też odważyć składniki, a nie dodawać ich na oko.
W przepisie podałam mąkę typ 650. Może to być też mąka pszenna uniwersalna, ale ta jest po prostu najlepsza. Kolor pierniczków zależy w dużej mierze od dodatku miodu, kolor podkręca też dodatek kakao. Ja lubię ciemne pierniczki, dlatego zawsze do tego przepisu wykorzystuję miód gryczany. Ma on ostry, wyrazisty smak, a więc nie tylko daje kolor, ale sprawia, że pierniczki smakują wyjątkowo.
Ciasto na te pierniki powinno poleżeć w lodówce. Pieczone na świeżo (tak, próbowałam tego) też wyjdą, jednak nie są potem tak idealnie równe i ładne. Daj im chociaż noc w lodówce, a najlepiej dzień czy dwa.
Jeśli zmierzasz pokryć lukrem całe pierniczki lub chcesz mieć pierniczki matowe, pomiń zabieg ze smarowaniem ciastek jajkiem. Ten prosty patent sprawia, że ich powierzchnia ładnie błyszczy. To jednak zajęcie dla dorosłych, ponieważ smaruje się pierniki gorące, w piekarniku, trzeba to zrobić w miarę szybko i sprawnie, a potem jeszcze na chwilę zamknąć i dopiec.
Przepis: Pierniczki bożonarodzeniowe
Idealne do dekorowania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
składniki do podgrzania:
- 3 jajka
- 250 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 50 g masła
składniki do wymieszania:
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 30 g przyprawy do piernika
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUszykuj składniki do podgrzania: w rondelku rozpuść masło, dodaj miód, cukier i jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą. Masa ma być ciepła, ale nie za gorąca, aby jajka się nie ścięły. Pozostałe składniki (mąkę, sodę, kakao i przyprawę) wymieszaj w dużej misce.
- Robienie ciastaDo składników suchych wlej ciepłą masę z rondelka. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki, co najmniej na 12 godzin, a najlepiej na 1-2 dni.
- Pieczenie pierniczkówCiasto dziel na kawałki i rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Wykrawaj dowolne kształty i kładź na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Piecz ok. 10-11 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ok. minuty przed końcem pieczenia, wysuń na chwilę pierniczki i posmaruj je mlekiem rozmąconym z jajkiem.
Gotowe pierniczki bez dekoracji można przechowywać 1-2 miesiące w szczelnym pojemniku. Można upiec je wcześniej, a dekorować przed samymi świętami. Idealnie nadaje się do tego lukier królewski, czyli lukier zrobiony z białka i cukru pudru. Wspomniana na początku Słowaczka robiła go, ucierając kubek cukru pudru z jednym białkiem. Cały proces powinien trwać 10-15 minut, trzeba ucierać wszystko widelcem (mieszając w kubku) na bardzo gładki lukier. Jeśli jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę soku z cytryny.
Pierniczki do dekorowania z dziurką
Jeśli chcesz mieć pierniczki z dziurką, aby np. powiesić je na choince lub zrobić z nich pierniczkowe zawieszki do prezentów, dziurki do przewleczenia wstążki czy sznurka należy robić w gorących piernikach zaraz po upieczeniu. Najlepiej robić to patyczkiem do szaszłyków.
Jak zmiękczyć pierniczki?
Te pierniczki dość szybko twardnieją, ale łatwo można je zmiękczyć. Wystarczy do pojemnika z pierniczkami włożyć na dobę jabłko lub kawałek chleba. Miskę z pierniczkami można też przykryć na noc lekko wilgotną ściereczką (nie może dotykać ciastek).