To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Pomysł przyniosłam z jarmarku bożonarodzeniowego
Naleśniki z makiem, wiśniami i serem od razu zwróciły moją uwagę wśród jarmarkowych pyszności. W tych naleśnikach mak, wiśnie i ser były w farszu. Oczywiście musiałam ich spróbować. Nie do końca przekonała mnie taka wersja, ale połączenie kremowego twarożku, maku i wiśni podziałało na moją wyobraźnię. Zrobiłam swój wariant naleśników z makiem w domu i mogę powiedzieć jedno: lepszych naleśników na słodko nigdy nie jadłam.
Jak zrobić naleśniki z makiem, wiśniami i serem?
Przepis nie jest trudny, ale zdecydowanie zapomnij o liczeniu kalorii. To naleśniki na bogato, z tłustym twarogiem i śmietanką kremówką. Kremowe, śmietankowe smaki doskonale przełamuje kwaśna wiśnia, a mak dodaje wszystkiemu świątecznego twista. Ja do tego zestawu dodałam jeszcze chrupiące płatki migdałów.
Mój pomysł to przede wszystkim rozdzielenie tego, co w jarmarkowym naleśniku było upchnięte tylko w farszu. I tak mak dodałam do ciasta, nadzienie to twarożek z dużą ilością śmietanki, a z wiśni zrobiłam sos do podania naleśników (mrożone wiśnie są do kupienia w większości marketów).
Ja do nadzienia nie dodałam cukru, ponieważ dla mnie sama śmietanka jest wystarczająco słodka. Jednak przede wszystkim próbuj swojego farszu: ma ci po prostu smakować. Warto dodać do niego szczyptę soli. Jeśli wydaje ci się za mało słodki, śmiało dodaj cukier lub np. syrop z agawy.
Przy robieniu ciasta na naleśniki ważne jest, aby dać mu odstać i dopiero smażyć placki. Przy naleśnikach z makiem pamiętaj, aby przed smażeniem ponownie dobrze wymieszać ciasto, ponieważ część maku opadnie na dno.
Przepis: Naleśniki z makiem i wiśniami
Idealne na chłodne dni i na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 1502 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
na farsz:
- 500 g twarogu tłustego
- 300 g śmietany 36%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
na sos:
- 400 g mrożonych wiśni
- 3 łyżki cukru
dodatkowo:
- prażone płatki migdałów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta i farszuWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut. W tym czasie przy pomocy widelca wymieszaj twarożek ze śmietaną i wanilią.
- Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na lekko natłuszczonej patelni z obu stron.
- Robienie sosu wiśniowegoW rondelku podgrzej mrożone wiśnie z cukrem, aż puszczą sok. Jeśli soku jest dużo, możesz cześć odlać, jeśli chcesz uzyskać gęsty sos. Zmiksuj owoce na gładko.
- Serwowanie naleśnikówZawijaj naleśniki z serowym farszem. Podawaj polane sosem wiśniowym i posypane płatkami migdałów.
Takie naleśniki mogą być daniem głównym (gwarantuję, że każdy się nimi naje), ale też bardzo sycącym deserem. Można je śmiało zaserwować w Boże Narodzenie.
Inny pomysł na naleśniki z makiem
Jeśli chcesz dodać nieco lekkości naleśnikom z makiem, dodaj do nadzienia serowego skórkę otartą z pomarańczy. Wówczas doskonale do naleśników będzie pasować sos pomarańczowy. Jeśli chcesz zrobić najlepszy, świąteczny sos, wyciśnij świeży sok z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż większość płynu odparuje. Gotowym sosem polej naleśniki. Tu również nie żałuj prażonych płatków migdałowych.