Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych pierniczków, wiedziałam, że muszę mieć ten przepis. Pani Maria, teściowa mojej siostry, piecze je od lat według tej samej receptury. Zaskakują przyjemną miękkością, a wyglądem przypominają sklepowe Katarzynki czy pierniki toruńskie. Okazało się, że w przepisie jest jeden składnik, którego przy tych pierniczkach użyłam pierwszy raz w życiu. To amoniak, czyli jeden ze środków spulchniających.
Jak robić miękkie pierniczki z amoniakiem?
Na początku nieco się zdziwiłam tym składnikiem, tym bardziej, że nie w każdym sklepie dostępny jest amoniak (ja znalazłam amoniak w niewielkim osiedlowym sklepie, ale bez trudu zamówisz go przez internet). Amoniaku należy szukać na półkach z produktami do pieczenia, jest zwykle położony obok proszku do pieczenia i sody.
Jak działa amoniak? Amoniak przeznaczony do wypieków do wodorowęglan amonu. Pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Ważne jest też, aby dokładnie wymieszać go z resztą składników i odłożyć ciasto na jakiś czas. Podczas pieczenia pierniczków możesz czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak w gotowym wypieku jest on już zupełnie niewyczuwalny (można powiedzieć, że zrobił swoje i wyparował). Amoniak sprawia, że pierniczki mają charakterystyczną bąbelkową konsystencję i są miękkie w środku.
Ja do pieczenia pierników daję najczęściej miód gryczany, który ma ładny, ciemny kolor i intensywny smak. Można jednak dać inny, dowolny miód.
Przepis powtarzałam już wielokrotnie i pierniczki zawsze wychodzą idealne. Gotowe możesz przechowywać w szczelnym pojemniku, a pozostaną miękkie. Trzymaj się dokładnie przepisu, a wszystko się uda.
Przepis: Miękkie pierniczki
Bożonarodzeniowe pierniczki mięciutkie w środku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 193 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka amoniaku
- 20 g przyprawy piernikowej (1 torebka)
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g margaryny do pieczenia
- 5 żółtek
- 1 szklanka miodu
- 250 g drobnego cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki sucheW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową, kakao, sodę i amoniak.
- Ucieranie składnikówMiękką margarynę, żółtka, miód oraz cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Na koniec dodaj olej i śmietanę.
- Zagniatanie ciastaPołącz składniki suche i mokre. Dokładnie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
- Pieczenie pierniczkówPodziel ciasto na kawałki. Każdy rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrawaj foremkami dowolne kształty. Pierniczki piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować miękkie pierniczki?
Te pierniczki doskonale smakują same, ale ja lubię je delikatnie polukrować (smaruję je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, aby pokryły się delikatną, jakby oszronioną warstwą). Miękkie pierniczki z amoniakiem można też oblać polewą czekoladową.